Прерађене прве количине поврћа

Маријана Миљић
Прерађене прве количине поврћа

БAЊAЛУКA - У прехрамбеној индустрији "Сава Семберија" из Бијељине до сада је прерађено 420 тона грашка и десет тона вишања, а упоредо са производњом обављана је и реконструкција свих линија, рекао је ово "Гласу Српске" технички директор бијељинског предузећа Драгомир Љубојевић.

Сљедећих дана, каже, почиње и прерада краставца, парадајза, паприка, бораније и цвекле.

- Откуп осталих производа, који буду сезонски пристизали, већ је уговорен са више индивидуалних произвођача из Републике Српске и Србије - рекао је Љубојевић.

Додаје да је уз прераду првог сезонског поврћа и воћа обављана и ревитализација постројења.

Предсједник Владе РС Милорад Додик рекао је раније да је приватизација бијељинске фабрике "Сава" један од успјешних пројеката које је Влада реализовала. Истакао је да ова фабрика до половине 2011. године треба да буде спремна за прераду 14.000 тона готових производа.

- Бијељинска фабрика један је од стратешких прерађивачких капацитета Српске у области прехрамбене индустрије - рекао је Додик и додао да је нови власник до сада уложио око 2,5 милиона марака у "Саву" и дао гаранцију да ће до половине сљедеће године у погоне ове фабрике уложити још седам милиона евра.

Технички директор "Саве Семберија" је истакао да ће ускоро бити завршен преглед стања пољопривредних усјева, те да ће пољопривредним произвођачима бити понуђено да на оним површинама које су биле поплављене и гдје су створени услови за другу сјетву, засију додатне површине под поврћем.

- "Сава" ће откупити све тржишне вишкове пољопривредних производа - рекао је Љубојевић и додао да "Сава" тренутно запошљава 80 радника, те да по потреби запошљава и помоћну радну снагу.

Бијељинско предузеће "Сава" купио је крајем прошле године Милорад Крстић за два милиона марака, чиме је преузео и обавезе предузећа од 1,1 милион марака према радницима и 75.000 марака према добављачима.

Подстицаји

Драгомир Љубојевић каже да пољопривредни произвођачи у земљама у окружењу имају пет пута веће подстицаје него ратари у РС, због чега су домаћи произвођачи у неравноправном положају на тржишту. Истиче да је прехрамбена индустрија РС због тога неконкурентна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана