Пословање Хипо банке као сценарио Џејмс Бонда

Глас Српске
Пословање Хипо банке као сценарио Џејмс Бонда

ЛОНДОН - Скандали у вези са аустријском Хипо Aлпе Aдрија банком, са филијалама широм Балкана, у коју су укључени кријумчари оружја, трговци дрогом, тајкуни и политичари, звуче као сценарио за филм о легендарном агенту 007 - Џејмс Бонду, поше лондонски недјељник "Економист".

Лист наводи да се у центру афере Хипо банке, с једне стране налазе банкари који пребацују новац преко Aустрије, Холандије и Лихтенштајна са Балкана и назад, а с друге чланови свих могућих криминалних миљеа - кријумчари оружја, трговци дрогом, тајкуни и политичари.

"Економист" пише да је раст некада мале провинцијалне банке са сједиштем у Клагенфурту у моћну снагу у региону, надзирао Волфганг Култерер, близак пријатељ аустријског десничарског политичара Јерга Хајдера који је владао покрајином Корушка од 1989. до 1991. и од 1999. до смрти у аутомобилској несрећи 2008. године.

- Обојица су били пријатељи бившег хрватског премијера Иве Санадера од 2003. до његове оставке дате без објашњења прошле године - наводи "Економист", пренијеле су агенције.

Посланик Зелених у Бечу Петер Пилц каже да је раст банке из 1990-их дјелимично резултат Хајдерових контаката у Хрватској.

- Током рата у бившој Југославији, новац који су хрватска влада и хрватска дијаспора нелегално користили за набавку оружја слат је преко Хипо банке. Велике суме новца које су остале у банци послије рата група из хрватске политичке елите поново је инвестирала у Хрватску – казао је Пилц.

Прошлог мјесеца Санадер је демантовао оптужбе да је примио уплате од Хипо банке док је био премијер.

"Економист" се за везе Хипо банке и црногорске мафије, позива на недјељник "Монитор", према којем је Хипо банка позајмљивала новац фирмама везаним уз Дарка Шарића, оптуженог у Србији за трговину дрогом, а који је у бјекству.

Aустријски листови недавно су писали да су истражитељи пронашли трагове да је Шарић опрао 100 милиона евра кроз грађевинске пројекте у Београду чији је сувласник Хипо банка. Јоханес Цинк, који истражује пословање Хипо, каже да су ови извјештаји нетачни, а из Хипо банке су демантовали ове оптужбе.

Успон Хајдера

Главни интерес Aустрије у истраживању послова Хипо банке, пише "Економист", је око тога да ли је новац те банке нелегално финансиран за успон Јерга Хајдера. Неименовани извор лондонског лист каже да ће се, ако се покаже да је банка финансирала и организовани криминал, цијелој причи дати једна "нова димензија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана