Посао у Њемачкој добило 27 предузећа

Маријана Миљић
Посао у Њемачкој добило 27 предузећа

БAЊAЛУКA - Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић уручила је у петак деташмане за рад у Њемачкој у деташменској 2010/2011. години за 27 предузећа из Српске.

Ристићева је казала да су предузећима из РС подијељена укупно 503 деташмана.

- У области грађевинарства додијељене су 153 дозволе, за монтажерске радове 260, а за изолатерство 90 деташмана. Додатно ће бити подијељено још 130 деташмана у осам предузећа - рекла је Ристићева.

Додала је да су ове године деташмане добила и три нова предузећа, која нису раније користила дозволе за рад у Њемачкој.

Ристићева је нагласила да су предузећа из Српске, упркос великој конкуренцији и ниској цијени сатница, успјела да опстану на њемачком тржишту.

- Предузећа која добијају деташмане доносе значајна девизна средства у Републику Српску, и то је само једна од предности рада домаћих фирми у иностранству - казала је Ристићева и нагласила да предузећа која раде у Њемачкој уједно прате и модерне трендове у грађевинарству.

Директор предузећа "Лука" из Бањалуке Горан Бранковић казао је да ова фирма већ 19 година послује у Њемачкој.

- Ово предузеће је прво из Републике Српске које је помоћу деташмана почело да ради на њемачком тржишту - казао је Бранковић и додао да "Лука" у овој земљи изводи електроинсталационе радове.

Он је нагласио да се на њемачком тржишту може опстати и поред велике конкуренције.

- Наши радници мјесечно зарађују око 3.700 евра - рекао је Бранковић.

Највише деташмана, и то 55, добило је предузеће "IMOSS TRADE" из Бањалуке, а 24 деташмана добила је фирма "Монтинг Монтажа" из Бијељине.

Дозволе за рад у иностранству добила су и предузећа из Модриче, Дервенте, Угљевика, Добоја, Зворника, Лакташа, Шамца, Брода, Требиња и Српца.

Критеријуми

Међу критеријума које су предузећа морала да испуне да би добила дозволу за рад у Њемачкој било је да су регистрована у Републици Српској за радове које ће изводити у Њемачкој, као и да имају отворено представништво у овој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана