Поруке љубави, мира и поштење

Марина Чигоја
Поруке љубави, мира и поштење

БAЊAЛУКA - Муслимани у БиХ прославили су јуче први дан Рамазанског бајрама, а прослава је започела рано ујутро централном бајрамском свечаношћу у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић изјавио је да у данашњем друштву слобода, право и наука постоје само на папиру, а да људи у души осјећају да те вриједности губе. Он је све вјернике позвао на толеранцију, љубав, мир, поштење, равноправност, истину и друге високе моралне вриједности, које су добрим дијелом нарушене пошастима модерног доба.

Муфтија бањалучки Едхем Чамџић предводио је јуче вјерски обред поводом првог дана великог муслиманског празника - Рамазанског бајрама.

Чамџић је рекао да Предсједништво БиХ још никада није расправљало ни финансијски подржало обнову Ферхадије која је под заштитом УНЕСЦО-а.

- Коначно је вријеме да Предсједништво БиХ прије избора расправља и финансијски помогне, иначе ће наши радови стати овдје, а то ће бити слаба порука и нама, и политичарима, и граду, и Исламској заједници и Србима и Хрватима - поручио је Чамџић.

Он је додао да је Бањалука један од најљепших градова, да је лијепо бити у Бањалуци, осјећати се вјерником и живјети са својим комшијама Србима и Хрватима.

Вјерском обреду у просторијама Меџлиса Исламске заједнице поред џамије Ферхадије присуствовао је и предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић који је рекао да је први пут Бајрам дочекао у Бањалуци и поручио да је овај празник дан духовности и мира.

Данас, другог дана Рамазанског бајрама, муслимани у БиХ обиљежавају Дан шехида, и том приликом посјећују мјесна гробља. Уз Курбан бајрам, Рамазански бајрам је празник који је заснован на Курану и наступа по завршетку мјесеца рамазана - поста и траје три дана. Током тридесет дана рамазана муслимани се морају уздржавати од хране, пића и полног контакта са својим супругама од зоре до заласка сунца.

Сребреница

За општинску администрацију у Сребреници јуче и данас су нерадни дани. Већ неколико година и Бошњаци и Срби запослени у општини Сребреница не раде за Божић и Бајрам, иако је Закон о празницима РС предвидио да право на коришћење слободних дана за вјерске празнике имају само припадници оне конфесије чији се празник обиљежава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана