Порасле камате на краткорочне кредите

Марина Чигоја
Порасле камате на краткорочне кредите

БAЊAЛУКA - Ефективне каматне стопе на краткорочне кредите становништва у Републици Српској порасле су у просјеку за пола процента у првом кварталу ове године, док су на дугорочне кредите смањене за 0,57 одсто у односу на крај прошле године, наводи се у кварталном извјештају Aгенције за банкарство РС.

Каматне стопе на краткорочне кредите намијењене привреди мање су у просјеку за 0,7 одсто, а каматне стопе на дугорочне кредите забиљежиле су раст.

Вицегувернер Централне банке БиХ Радомир Божић каже да је општа "глад" за кредитима у сектору становништва допринијела расту камата на почетку ове године.

- Уобичајено је да су дугорочне каматне стопе веће од краткорочних, због процјене да су ризици банака, у смислу враћања кредита, већи на дужи рок. Ситуација код нас тренутно је обрнута. Разлог за то што су краткорочне каматне стопе веће од дугорочних јесте то што банке користе нешто лошију позицију клијената, јер онај ко жели да се краткорочно задужи нема алтернативу и пристаје на све услове банке, па и на већу каматну стопу - казао је Божић.

Истиче да комерцијалне банке одржавају високе каматне стопе на кредите, јер и даље високо процјењују ризике својих пласмана.

У извјештају Aгенције за банкарство наводи се да је пет банака у првом кварталу ове године остварило укупну нето добит од 4,5 милиона марака, док је пет банака исказало текући губитак од 4,1 милион марака.

- Укупна банкарска актива у првом кварталу износила је 6,22 милијарде марака и на нивоу је стања с краја прошле године - пише у извјештају Aгенције.

Божић каже да је у банкарском сектору РС у првом кварталу ове године настављена ситуација с краја прошле године, али и да је одређени број банака притиснут падом профитабилности.

Штедња

У извјештају Aгенције за банкарство РС наводи се да је штедња становништва на крају првог квартала 2010. године износила више од 940 милиона марака, што представља раст за 50 милиона марака у односу на крај прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана