Подршка од 500.000 КМ за обнову робних резерви

Глас Српске
Подршка од 500.000 КМ за обнову робних резерви

БИЈЕЉИНA - Влада РС подржала је ревитализацију предузећа "Сава Семберија" и помогла са 500.000 КМ ради обнове робних резерви производима из "Саве", рекао је јуче током посјете овом предузећу министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић.

Глухаковић је истакао да ће за сљедећу годину Народној скупштини бити предложено на усвајање да та средства износе два милиона КМ, како би робне резерве биле на располагању у случају да се било шта деси. Он је подсјетио на поплаве у РС, када су становништву у 19 општина РС подијељени пакети помоћи у храни, већином производа "Саве Семберије", због чега се сада морају обновити резерве.

- "Сава Семберија" је један од брендова у производњи здраве хране и домаћих производа у РС и БиХ. Ово је ресурс који заслужује пажњу Владе РС која је у пуном капацитету подржала овај пројекат - рекао је Глухаковић, који је посјетио Бијељину заједно са директором Дирекције за робне резерве РС Радованом Самарџијом.

Директор Дирекције за робне резерве РС Радован Самарџија рекао је да се већ кренуло у откуп грашка од "Саве" у вриједности од 500.000 КМ, те да је у току и акција попуњавања робних резерви конзервама месног нареска и резервисања меса у живој стоци.

Генерални директор предузећа "Сава Семберија" Јагода Крсмановић истакла је да је тржиште овог предузећа тренутно ограничено само на БиХ, али и на један дио Србије и Црне Горе. Крсмановићева је подсјетила да је у овом предузећу планирана прерада 4.500 тона поврћа и воћа у овој години, а да је до сада прерађено 1.200 тона.  

Она је поздравила помоћ Владе РС, односно Дирекције за робне резерве РС, те изразила очекивање да ће сарадња бити настављена.

- Сада су преузели наш грашак у вриједности од 500.000 КМ, што за нас представља велику помоћ. На тај начин обновићемо и сировину и репроматеријал - рекла је Крсмановићева.
Према њеним ријечима, производња у овом предузећу тече без проблема, а "Сава Семберија" Дирекцији даље може понудити комплетан асортиман - цвеклу, паприку, кисели краставац, ајвар, компоте, као и сав слатки програм.

Житарице

Радован Самарџија је најавио да предстоји најважнији посао набавке житарица, те изразио очекивање да ће сљедеће седмице тај посао бити завршен на састанку са представницима Дирекције робних резерви Србије и Министарства трговине.
Самарџија је истакао да су годишња буџетска средства намијењена Дирекцији 2,5 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана