Подршка кроз улагања у хартије од вриједности

Марина Чигоја
Подршка кроз улагања у хартије од вриједности

БAЊAЛУКA - Приједлогом правила пласмана средстава за подршку финансијском сектору Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС, који је Влада РС усвојила у четвртак, предвиђено је да се кроз улагања у хартије од вриједности подржи финансијски сектор и тржиште капитала Српске.

Рекао је ово портпарол ИРБ-а Зоран Поповић и додао да се ова мјера наслања на искуства европских земаља које су одговарајућим програмима подржале финансијски сектор.

- Реализацијом ове одлуке Влада РС, преко ИРБ РС ствара реалне претпоставке за одржавање стабилности и повећање ефикасности финансијског сектора, те тако позитивно утиче на осигуравање финансијске подршке привредној експанзији Републике Српске - казао је Поповић.

Он је рекао да правила пласмана за подршку финансијском сектору одређују да се средства пласирају искључиво путем хартија од вриједности.

- Корисници средстава за подршку финансијском сектору могу бити комерцијалне банке које имају важећу дозволу за рад коју им је издала Aгенција за банкарство РС и друштва за осигурање која имају важећу дозволу за рад коју им је издала Aгенција за осигурање РС - рекао је Поповић.

Он је нагласио да ИРБ РС не може куповати хартије од вриједности од емитената код којих је у посљедњим годишњим финансијским извјештајима исказан губитак који није покривен.

- ИРБ РС учествује у куповини хартија од вриједности из емисије обвезница само ако се емитент кроз проспект обавеже да је минимална каматна стопа осам одсто на годишњем нивоу, уз максималан рок доспијећа до пет година, без грејс периода, с полугодишњим ануитетима - казао је Поповић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина РС крајем јула усвојила измјене и допуне Развојног програма РС 2010-2012. године који, поред осталих измјена, одређује и нове задатке за ИРБ РС, у оквиру привредно-развојног програма.

- Народна скупштина наложила је Влади РС да у оквиру привредно-развојног програма повећа износ за корпоративно реструктурисање, те да средства за ове намјене користи за подршку привредном и финансијском сектору у складу с усвојеним мјерама Владе РС за ублажавање негативних ефеката свјетске економске кризе на Републику Српску - казао је Поповић.

Мјере

У Бироу Владе РС за односе са јавношћу су истакли да се пласман средстава за подршку финансијском сектору врши ради остварења стратешких и приоритетних циљева утврђених Стратегијом ИРБ-а и реализације мјера Владе на ублажавању негативних ефеката свјетске економске кризе у смислу очувања стабилности финансијског сектора у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана