Под хипотеком двије милијарде КМ имовине

Марина Чигоја
Под хипотеком двије милијарде КМ имовине

БAЊAЛУКA - Процијењена вриједност имовине која је у Републици Српској заложена под хипотеку код банака у првом кварталу ове године износила је 2,14 милијарди марака и већа је за око 70 милиона марака у односу на исти период прошле године, подаци су Aгенције за банкарство РС.

У Aгенцији кажу да је на крају 2009. године укупна вриједност имовине заложене под хипотеку била већа од двије милијарде марака.

Објашњавају да процијењена вриједност некретнине која се ставља под хипотеку треба да буде за 50 одсто већа од вриједности кредита, да би се признала као квалитетан колатерал.

- Процијењена вриједност колатерала у некретнинама у првом тромјесечју ове године износи 2,14 милијарди, док је у истом периоду прошле године износила 2,07 милијарди марака - казали су у Aгенцији за банкарство и додали да немају податак о броју активираних хипотека у РС.

Вицегувернер Централне банке БиХ Радомир Божић каже да су један од разлога повећања вриједности имовине заложене под хипотеку нови кредити који се обезбјеђују на овај начин.

- Банке се хипотекарним кредитима окрећу и онда када њихови клијенти не могу да обезбиједе квалитетне жиранте - казао је Божић.

Додао је да је активирање хипотека искључиво ствар уговорног аранжмана између банке и клијента.

- Уговором јасно мора да буде дефинисано када постоји право зајмодавца на активирање хипотеке, послије колико кашњења и у којим условима повјерилац може да тражи запљену заложене имовине - нагласио је Божић.

Банке су током 2009. године покренуле неколико судских поступака против правних лица која су имала некретнине под хипотеком.

У банкама истичу да је активирање хипотеке, као колатерала посљедња и најмање популарна опција јер подразумијева вишегодишње судске спорове, велике трауме за клијенте и велики трошак за финансијску институцију. Ова мјера се користи у крајњој нужди, односно онда када су сви остали правни облици наплате потраживања искоришћени.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, кредити одобрени приватним предузећима у првом кварталу ове године износе 1,8 милијарди марака, а доспјела потраживања по овим кредитима износе 148 милиона марака.

Тржиште

Радомир Божић каже да се у случају активирања хипотека поставља питање имамо ли активно тржиште за ту имовину.

- Када би банке активније кренуле у наплату потраживања путем продаје заложене имовине, питање је какве би цијене могле да се добију за ту имовину и какав је капацитет тржишта. Када би била велика понуда заложене имовине, велико је питање да ли би постојала тражња за њу - казао је Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана