Почиње исплата старе девизне штедње

Марина Чигоја
Почиње исплата старе девизне штедње

БAЊAЛУКA - Министарство финансија Републике Српске уплатиће данас на рачуне власника дио верификоване старе девизне штедње, а штедише ће у четвртак моћи да располажу са износом од 2.000 марака.

У саопштењу Министарства финансија РС наводи се да ће се готовинска исплата штедње на рачун власника обавити на основу извјештаја Aгенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (AПИФ) Бањалука, који је достављен Министарству.

- За ову исплату обезбијеђено је укупно 10.018.179 марака, што представља средства за готовинске исплате за штедише који су се пријавили на верификацију од 31. марта до 31. децембра 2009. године - истиче се у саопштењу.

Готовинска исплата ће, наглашавају у Министарству, бити дозначена посредством 28 комерцијалних банака за 6.405 власника, док ће преостали дио верификоване старе девизне штедње бити реализован кроз емисију обвезница.

Из Министарства финансија напомињу да је ова готовинска исплата саставни дио уређеног процеса верификације и измирења обавеза по основу рачуна старе девизне штедње, што је потврдила и пресуда Европског суд за људска права у Стразбуру у случају "Суљагић против БиХ".

Овом одлуком, објашњавају, потврђено је да су закони којима се рјешава питање старе девизне штедње у БиХ и РС у складу са Конвенцијом о људским правима, те да све штедише у БиХ треба да буду исплаћене у складу са тим Законима.
- Одлуком из Стразбура наложено је и да се продужи рок, односно отворе нови рокови за верификацију, како би сви они који нису приступили овом процесу могли то и да учине - наводи се у саопштењу Министарства финансија РС.

Рок

У Министарству финансија Републике Српске нагласили су да је рок за верификацију у РС отворен 5. априла и да траје до 31. децембра ове године.                        

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана