Пакет за спасавање евра противуставан

Глас Српске
Пакет за спасавање евра противуставан

БЕРЛИН - Пакет мјера за спасавање евра, који су усвојиле чланице Европске уније, представља грубо кршење европског права, као и њемачког устава, оцијенили су стручњаци Центра за европску политику из Фрајбурга.

Према резултатима студије Центра, коју преноси дневник "Велт", јавност је обманута у вези са више ставки овог споразума.

- У тексту одлуке о помоћи за спас евра не помиње се ограничени период од три године, током којег би требало да на снази буду ове мјере, већ је ријеч о временски неограниченом функционисању такозваног "европског финансијског механизма" - наводи се у студији Центра за европску политику.

Мјерама је, наводе, Европска комисија овлашћена да се задужује да би могла да даје кредите земљама чланицама које су у кризи.

- Јавности је саопштено да задужење Комисије може да износи највише до 60 милијарди евра, а тог детаља нема у тексту одлуке - додају истраживачи Центра.

У студији се наводи и да се ЕУ у одлуци позива на "ванредне догађаје", јер само у том случају европско право допушта одступања од националног права које одређује да свака земља мора сама да гарантује за сопствене дугове.

Стручњаци овог фрајбуршког Центра, "ванредне околности" не виде, јер то што је "Грчка изгубила повјерење на финансијском тржишту, мора да се припише, прије свега, катастрофалној буџетској ситуацији".

Европско право је прекршено, сматрају аналитичари, и зато што је са одлуком о пакету мјера за спасавање евра требало да се сагласи и Европски парламент, што није био случај.

Због свега тога, наводе, одлука ЕУ не испуњава "основне претпоставке одређене европским правом".

Земље чланице Европске уније договориле су се у мају о историјском плану за стабилизацију зоне евра вриједан 750 милијарди евра.

Овим средствима помогло би се оним земљама еврозоне које би запале у буџетско-кредитне тешкоће и нашле се на удару финансијских спекуланата. Министри финансија ЕУ су одлучили да створе фонд од 500 милијарди евра, а ММФ је истовремено саопштио да ставља на располагање још 250 милијарди.

Тужбе

Студија Центра за европску политику, како наводи "Велт", иде на руку противницима мјера за спасавање евра у вријеме када је Савезном уставном суду већ поднесено више тужби због њемачког учешћа у њој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана