Овлашћења у Комори утврдиће радна група

Свјетлана Тадић
Овлашћења у Комори утврдиће радна група

БAЊAЛУКA - Савјет министара БиХ задужио је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ да формира радну групу која ће припремити анализу јавних овлашћења пренесених на Спољнотрговинску комору БиХ.

Министарству је наложено да у року од 20 дана достави конкретне приједлоге за рјешавање питања функционисања Коморе.

Послије усвајања Информације Министарства спољне трговине о функционисању Коморе Савјет министара БиХ је на јучерашњем засједању закључио да чланови радне групе буду представници Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства транспорта и комуникација БиХ, Министарства правде БиХ и Министарства безбједности БиХ.

У овој информацији наведено је да је према Закону о управном поступку министар правде БиХ Бариша Чолак по утврђивању ненадлежности Управне инспекције у контроли дешавања у Комори требало да овај предмет достави надлежном органу.

- Из образложења рјешења Чолака не може се закључити који је орган надлежан за предмет Спољнотрговинске коморе нити се може закључити да је предмет достављен неком надлежном ограну на рјешавање. Министарство је због тога предузело активности на покретању управног спора пред надлежним судом БиХ - наведено је у Информацији Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Додају да органи у Комори нису испоштовали обавезу да у својим активностима сарађују са ентитетским коморама.

- На овакав начин Комора не може обезбиједити да заступа интересе привреде из цијеле БиХ - истиче се у овој информацији.

Министарство спољне трговине и економских односа нагласило је у информацији да Спољнотрговинска комора БиХ, вршећи јавна овлашћења, остварује значајна финансијска средства, а да коришћење буџетских средстава не подлијеже никаквим контролама од стране државних ревизорских органа.

Дугови бивше СФРЈ

Савјет министара задужио је јуче Министарство иностраних послова БиХ да прати поступак стечаја Југобанке и Београдске банке у Њујорку, а Министарство финансија и трезора БиХ и Централна банка БиХ задужени су да предузму мјере заштите интереса БиХ у рјешавању преосталих неријешених дугова бивше СФРЈ.

Савјет министара БиХ утврдио је и Приједлог основа за покретање поступка приступања БиХ Уговору о патентном праву Свјетске организације за интелектуалну својину, чиме се испуњавају преузете обавезе из споразума CEFTA и Привременог споразума о стабилизацији и придруживању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана