Органском производњом баве се само три фирме

Свјетлана Тадић
Органском производњом баве се само три фирме

БAЊAЛУКA - Иако је подручје Републике Српске веома погодно за узгој органског биља и, само три произвођача имају сертификате за производњу и продају органских производа.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да излаз на тржиште Европске уније има предузеће "Aнђелић" из Требиња које се бави сакупљањем љековитог биља, док на тржиште у БиХ биљне производе могу да пласирају прњаворски произвођач Владимир Усорац и Златко Јокић.

Власник фирме "Aнђелић" Радован Aнђелић каже да прерађено и зачинско биље, етерична уља и екстракти већ десет година пласира на инострано тржиште.

- У земље Европске уније и у Aмерику годишње извеземо робу вриједну око 500.000 марака - рекао је Aнђелић.

Биљни произвођач из Прњавора Владимир Усорац каже би се за органску производњу сигурно одлучило још привредника када би Министарство пољопривреде више подстицало ову врсту производње.

- Око 250 марака подстицаја по хектару, колико ресорно министарство тренутно даје, мало је и недовољно - рекао је Усорац.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да право на премију за органску биљну производњу имају произвођачи са сертификатима за ову врсту дјелатности, као и  произвођачи за сертификовану производњу на властитим или закупљеним површинама.

- Минимална површина за коју се може остварити премија за органску биљну производњу је пола хектара. Висина подстицајних средстава не може бити већа од 250 марака по хектару или 25.000 марака по кориснику годишње - рекли су у Министарству и додали да ови произвођачи имају право и на регресирано ђубриво и гориво.

Подстицаји

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде наводе да је рок за подношење захтјева за исплату премије за органску биљну производњу 31. август ове године.

Додају да се уз захтјев прилаже изјава одговорног лица да је остварена органска биљна производња, записник овлашћеног сертификационог тијела о заснованим површинама у систему органске производње и копија сертификата органске производње издатог од сертификационог тијела овлашћеног од Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана