Онлајн куповина све популарнија

Драгана Келеч
Онлајн куповина све популарнија

БAЊAЛУКA - Куповина путем интернета у Републици Српској постала је све популарнија, али и поред низа предности, те све брже испоруке купљене робе, преваре и крађе веома су честа појава.

Према подацима Европске статистичке агенције, прошле године готово трећина Европљана је куповала путем интернета, а најчешће се радило о туристичким путовањима, одјећи и спортској опреми, те књигама и часописима.

Директор Aгенције за информационо друштво РС Срђан Рајчевић каже да је куповина путем интернета регулисана Законом о електронском пословању РС, који је на снази од прошле године и у њему су јасно прописани услови које предузетници из РС морају да испуне да би се бавили овом дјелатношћу - истакао је Рајчевић и додао да се најчешће преко интернета продаје роба ниског финансијског ранга, као што су аудио и DVD дискови, сувенири и одјећа.

- Предности онлајн куповине су уштеда времена, релативно брза испорука и далеко шири избор артикала. Ипак не треба заборавити да ова куповина садржи и разне опасности, те да није пожељно давати број рачуна у банци преко којег се иначе врше веома важне трансакције. За куповину путем интернета најбоље је отворити нови рачун, који ће служити само за овакве трансакције – рекао је Рајчевић.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић наглашава да, иако је онлајн куповина све популарнија међу становницима РС, купци нису довољно упознати са опасностима оваквог шопинга.

- Потребно је знати да онлајн трговина појединим интернет сајтовима служи само као параван за преваре. Најчешћа опасност шопинга преко мреже је крађа идентитета и банковних података. Најбоља заштита од преваре је да се трговина обавља са познатим фирмама – рекао је Петровић.

Преварени купци

Срђан Рајчевић каже да купци који постану жртве преваре путем интернета надокнаду могу да потраже правним путем, само ако је сједиште трговине или фирме у РС.

- Оштећена страна има право тужбе, ако се ради о трговини са фирмом из РС, у супротном, купци ће веома тешко добити надокнаду од трговца из иностранства - истиче Рајчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана