Олакшано започињање бизниса у Српској

Глас Српске
Олакшано започињање бизниса у Српској

БAЊAЛУКA - Доношењем Закона о привредним друштвима и оснивањем привредних судова створене су значајне претпоставке да се знатно брже, са нижим трошковима и мање компликованим процедурама започне пословање у Републици Српској, рекла је министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Јасна Бркић.

Она је у интервјуу Срни казала да се БиХ, према извјештају групације Свјетске банке "Дуинг бизнис" о лакоћи пословања, нашла на 116. мјесту.

- Простор РС, да је само он вреднован, био би знатно боље рангиран од позиције БиХ у овом извјештају, захваљујући реформама и активностима које смо спровели са циљем побољшања пословног амбијента. Десет тема које се оцјењују у "Дуинг бизнису" у РС су знатно боље, захваљујући реформама и континуираним активностима на побољшању пословног амбијента - рекла је Бркићева и додала да је привредном субјекту у Српској за започињање рада потребно 25 дана, уз 11 процедура и уз трошкове од 1.073 до 1.475 марака.

Бркићева је навела да је, када је ријеч о отпочињању послова у РС, ситуација побољшана доношењем Закона о привредним друштвима и оснивањем привредних судова, чиме су створене претпоставке да се знатно брже, са нижим трошковима и мање компликованим процедурама почне пословање.

Она је нагласила да је, према овом критеријуму, БиХ рангирана на 162. мјесту, са чак 60 дана потребних за започињање бизниса.

- Када се ради о критеријуму добијања грађевинских дозвола, у Српској је у јуну ове године ступио на снагу Закон о уређењу простора и грађењу којим се значајно скраћују и поједностављују процедуре за добијање грађевинских дозвола. Добијање ових дозвола најчешће је истицано као једна од највећих препрека за отпочињање пословања и долазак страних инвеститора - нагласила је Бркићева.

Она је додала да је, с обзиром на то да је БиХ јединствен економски простор, важно и да ФБиХ спроведе реформе које ће допринијети лакшем обављању послова у БиХ.

Бркићева је најавила увођење "извоз-инфо центар" портала, који би требало да помогне и олакша домаћим извозницима да пласирају своје производе у иностранству. Додала је да су у току активности на изради веб портала за стране улагаче.

Улагања

Јасна Бркић је казала да је у првом кварталу ове године дошло до  повећања директних страних улагања за 26,7 одсто у односу на исти период прошле године.

- Страни инвеститори овај простор препознају као довољно атрактиван и мислим да можемо до краја године очекивати пораст  улагања - истакла је Бркићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана