Око 50 милиона тона нафте у четири поља

Марина Чигоја
Око 50 милиона тона нафте у четири поља

БAЊA ЛУКA - У четири нафтна поља, тузланском, лопарском, шамачком и орашком, процјењује се да постоји око 50 милиона тона нафте, рекао је "Гласу Српске" професор геологије на Рударском факултету у Приједору Ранко Цвијић.

Он је казао да се у лопарском пољу, на површини од 21 километра, налази око 11 милиона тона нафте.

- Према процјенама, тузланско поље које обухвата површину од 25,5 километара има 14 милиона тона нафте, шамачко на 22 километра има 35 милиона тона, док орашко поље на површини од 37 километара има 15 милиона тона нафте - рекао је Цвијић.

Додао је да су у западном дијелу БиХ истраживања на нафтним налазиштима почела деведесетих година, те да су прекинута због рата. Иако, истиче Цвијић, посљедњих година ова истраживања нису настављена, сумња се да је и јужна Херцеговина богата нафтом.

- Наставак истраживања на нафтним налазиштима било би веома значајно за РС и БиХ - казао је Цвијић.

Геометар и аматер геолог Лука Симикић рекао је да је приликом сеизмичких испитивања нафте и гаса на подручју општине Лопаре од 1988. до 1991. године, откривено да је ова општина једна од најбогатијих нафтом.

- Према резултатима истраживања од прије двије деценије добијени, закључено је да се изврши истражно бушење у централном дијелу општине, до дубине од 3.500 метара, у циљу потврде резултата истраживања, који говоре да се на тој дубини налазе стијенске масе које дају нафту или гас. Процјењује се да ту има више од 90 милиона кубика нафте - рекао је Симикић, јавила је Срна.

Он каже да је за разлику од Лопара, на подручју Тузле вршено више од 50 структурних бушотина од чега је једна од бушотина, "Тузла 1", била дубока 3.538 метара и гдје су били откривени само трагови нафте.

- Сигуран сам да је центар нафтоносног слоја управо у Лопарама - рекао је Симикић.

Општина Лопаре је 2009. године на основу ових тврдњи упутила допис Рафинерији нафте Брод, с циљем да се провјере ове чињенице, на који до данас нема одговора.

Споразум

Директор нафтне индустрије Србије Кирил Кравченко и генерални директор Оптима групе Јуриј Белов потписали су прошле седмице у Бањалуци меморандум о сарадњи двије компаније на истраживању налазишта нафте на простору Републике Српске чија је вриједност 150 милиона долара.

Премијер РС Милорад Додик рекао је да су компаније најавиле да ће надлежним органима у РС поднијети захтјев за концесију за истраживање нафтних налазишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана