Одлука о гориву продужена за 60 дана

Марина Чигоја
Одлука о гориву продужена за 60 дана

БAЊAЛУКA - Рокови из досадашње Одлуке о квалитету течних нафтних горива у БиХ продужени су за 60 дана, чиме се омогућава наставак рада Рафинерије нафте Брод, одлучено је јуче на ванредној сједници Савјета министара БиХ.

"Глас Српске" сазнаје да је одлука продужена само на два мјесеца, јер Савјет министара БиХ није постигао сагласност о одлуци којом се једином домаћем произвођачу, за достизање квалитета безоловних моторних бензина и мазута, даје рок од још три године. Остали деривати произведени у Броду испуњавају све потребне стандарде.

У саопштењу из Савјета министара наводи се да ће послије доношења ове одлуке у року од седам дана Савјет формирати комисију за ревизију Одлуке о квалитету течних нафтних горива која ће имати пет чланова.

- Три члана делегира Савјет министара који одређује и предсједавајућег комисије, док ће Владе РС и ФБиХ делегирати по једног представника. Комисија ће Савјету министара до 25. августа доставити приједлог нове одлуке о квалитету течних нафтних горива која ће бити прилагођена европским директивама - наведено је у саопштењу.

Предсједавајући заједничке Комисије за економске реформе и развој Парламента БиХ Зоран Копривица рекао је да је очигледно да је овдје "политика одиграла своју улогу" и да је због тога одлука продужена само за два мјесеца, иако је постојала иницијатива да то буде на знатно дужи период.

- Заиста је непримјерено да се ускостраначки интереси, који су повезани са именовањима директора појединих агенција на нивоу БиХ, стављају испред највеће стране инвестиције у посљедњих неколико година у БиХ. Није у питању само више од 1.600 радника Рафинерије Брод, већ је то једна лоша политика, политика условљавања која у исту раван ставља појединачна именовања са кључним инвестицијама - казао је Копривица.

Први замјеник директора "Оптима групе" Славко Шћепановић рекао је да за Рафинерију ова одлука значи, у првом реду, да може да ради још два мјесеца.

- Очекујемо да нова одлука, која ће бити припремана у идућа два мјесеца, буде у интересу Рафинерије и становника БиХ. Разочарани смо што јуче није постојала сагласност да се Рафинерији остави рок од три године, јер сви аргументи говоре у прилог томе да би то био потез који би свима одговарао - казао је Шћепановић.

Странка за БиХ саопштила је јуче да је Савјет министара БиХ доношењем одлуке о продужењу свих рокова из ове одлуке "прекршио Закон о Савјету министара БиХ заказујући ванредну сједницу у року краћем од 24 часа са само једном тачком дневног реда".

Стандарди

Током недавне посјете Рафинерији нафте Брод, предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је да постоје компоненте за које ће у Рафинерији Брод до 30. јуна 2011. године бити задовољени европски стандарди, један дио граничне вриједности сумпора до 30. јуна 2012. године, а укупне граничне вриједности за аромате до половине 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана