Одлука о гориву пред Савјетом министара БиХ

Маријана Миљић
Одлука о гориву пред Савјетом министара БиХ

БAЊAЛУКA - Приједлог одлуке о квалитету течних нафтних горива упућен је Савјету министара БиХ, а његово разматрање очекује се на сједници Савјета у четвртак.

Рекао је то "Гласу Српске" предсједавајући Комисије за ревизију Одлуке о квалитету течних нафтних горива Љубиша Ћосић и додао да је већина чланова Комисије била за продужење рокова Рафинерији нафте Брод. Ћосић је изразио очекивање да ће Савјет министара подржати ово продужење, без икаквих условљавања.

Говорећи о различитим ставовима унутар Комисије о продужењу рокова за производе у Рафинерији Брод, Ћосић је рекао да је од почетка рада инсистирао на договору чланова Комисије у вези са свим спорним питањима.

- Ипак, у вези са питањем продужетка рокова за горива произведена у Рафинерији нафте Брод, а која по одређеним карактеристика одступају изван усвојених стандарда, нисмо постигли сагласност - рекао је Ћосић.

Он је поновио да се представник Владе ФБиХ током рада Комисије, придржавао закључака Владе ФБиХ, који су продужење рокова за горива произведена у Рафинерији нафте Брод, условљавали заједничком контролом квалитета горива произведеног у Рафинерији од стране инспекцијских органа и инспекцијских тијела оба ентитета, као и контролом сирове нафте из увоза која се прерађује у Рафинерији.

Ћосић је нагласио да је приватизацијом Рафинерије нафте Брод стратешки руски партнер постао најзначајнији инвеститор у енергетски сектор у БиХ, те у 2008. и 2009. години уложио у Рафинерију нафте 240 милиона КМ, а да у је за период 2010-2015. година, планирао улагање од додатних 500 милиона евра.

- Ријеч је о предузећу које запошљава 1659 радника и које умногоме доприноси пуњењу буџета општине Брод, затим кроз акцизе и порезе, буџета Републике Српске и БиХ. Не треба заборавити, улагања у малопродајну мрежу предузећа и унапређење рада Рафинерије уља Модрича која такође улазе у састав овог предузећа - казао је Ћосић.

Према његовим ријечима, не заштитити односно не дозволити пословање у тако значајном сектору као што је енергетика, једином предузећу ове врсте у БиХ, је не само лош сигнал свим будућим страним инвеститорима, него и знак неповјерења према земљи са којом БиХ мора имати пријатељске односе.

Услови

Говорећи о захтјеву Владе ФБиХ за заједничком контролом квалитета течних нафтних горива у Рафинерији нафте Брод, Љубиша Ћосић је рекао да се не слаже са овим захтјевом јер немају законско упориште.

- Контрола квалитета нафтних горива у Рафинерији нафте се врши у недавно отвореној лабораторији унутар Рафинерије, чија опрема је вриједна више од 15 милиона марака, те ова лабораторија једина у БиХ има могућност мјерења свих параметара квалитета течних нафтних горива. Зато су ти захтјеви неоснованих - каже Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана