Од 2007. године пад резерви за 800 милиона КМ

Марина Чигоја
Од 2007. године пад резерви за 800 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Девизне резерве БиХ смањене су у посљедње три и по године за 800 милиона марака, а тренутно износе 5,9 милијарди марака, подаци су Централне банке БиХ.

У банци кажу да су до избијања свјетске финансијске и економске кризе, девизне резерве биљежиле континуиран раст.

- На крају 2005. године девизне резерве износиле су 4,2 милијарде марака, 2006. године 5,4 милијарде, 2007. године 6,7 милијарди. У 2008. године биљеже пад и износе 6,3 милијарде марака, док су на крају 2009. године пале на 6,2 милијарде марака. Девизне резерве БиХ тренутно износе 5,9 милијарди марака - казали су у Централној банци.

Истичу да смањење девизних резерви утиче на количину домаћег новца у оптицају и самим тим доводи до смањења потрошње. 

- Смањење девизних резерви нема утицаја на стабилност курса конвертибилне марке, с обзиром на фиксни курс марке и евра - нагласили су у банци.

Предсједник Секције за банкарство Удружења економиста РС SWOT Aлександар Љубоја каже да могући даљи пад девизних резерви може да доведе до одређених проблема.

- Ово је доказ да усљед економске кризе не стварамо нову вриједност и не повећавамо девизне резерве извозом. С друге стране, имамо и негативан ефекат пада резерви због престанка прилива новца из дијаспоре. То се аутоматски осјети, посебно јер имамо инообавезе које морамо да плаћамо - казао је Љубоја.

Он је додао да је ово само један од индикатора проблема у реалном сектору.

- Морамо дјеловати у реалном сектору, стварати нову вриједност, повећавати извоз и самим тим прилив девиза ће расти - казао је Љубоја.

Иако су у односу на крај 2009. године, девизне резерве мање за тек око 300 милиона марака у Централној банци кажу нема разлога за забринутост.

- Смањење девизних резерви је посљедица смањених економских активности, а очекује се да ће предстојећа туристичка сезона и већи долазак људи из иностранства у БиХ, реализација неких најављених страних инвестиција, те уплата четврте транше кредита ММФ-а, повећати износ девизних резерви земље - казали су у Централној банци.

Додају да су девизне резерве БиХ у еврима, а да саставни дио резерви чини и монетарно злато чија се вриједност обрачунава у доларима.

Валуте

У Централној банци БиХ су истакли да су девизне резерве у еврима, а да саставни дио девизних резерви чини и монетарно злато чија се вриједност обрачунава у доларима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана