О квалитету горива на идућој сједници

Маријана Миљић
О квалитету горива на идућој сједници

СAРAЈЕВО - Савјет министара БиХ одгодио је јуче разматрање Приједлога одлуке о квалитету течних нафтних горива и донио одлуку о продужењу важења Одлуке о квалитету течних нафтних горива која ће бити примјењивана до доношења коначне одлуке, о којој ће бити расправљано на идућој сједници Савјета министара.

Како Срна незванично сазнаје, поменута одлука јуче није била предмет расправе јер сједници није присуствовао министар безбједности Садик Aхметовић, док други представник "није био спреман да се изјасни о овој тачки дневног реда".
Први замјеник директора "Оптима групе" Славко Шћепановић казао је да, с обзиром на то да је Комисија за ревизију Одлуке о квалитету течних нафтних горива свој рад завршила непосредно пред саму сједницу Савјета, министри нису ни имали времена да се детаљније упознају са материјалом и донесу прецизну одлуку.

Он је рекао да ипак очекује да ће рокови Рафинерији Брод за достизање квалитета њених производа бити продужени.

- Сматрам да Рафинерији треба да буду продужени рокови за достизање квалитета оних горива која још увијек не испуњавају стандарде по свим параметрима - казао је Шћепановић и додао да од 19 параметара само три не испуњавају најстроже еколошке услове, те да то у овом моменту не би нарушило стање у БиХ.

Предсједавајући Комисије за ревизију Одлуке о квалитету течних нафтних горива Љубиша Ћосић раније је рекао да очекује да ће министри у Савјету министара позитивно оцијенити рад Комисије и подржати продужење рокова из Одлуке, без икаквих условљавања.

- Иако је већина чланова Комисије била за продужење рокова Рафинерији нафте Брод, представник Владе ФБиХ током рада Комисије придржавао се закључака Владе ФБиХ који су продужење рокова за горива произведена у Рафинерији нафте Брод условљавали заједничком контролом квалитета горива произведеног у Рафинерији од стране инспекцијских органа и инспекцијских тијела оба ентитета, као и контролом сирове нафте из увоза која се прерађује у Рафинерији - казао је Ћосић.

Улагања

Љубиша Ћосић је нагласио да је приватизацијом Рафинерије нафте Брод стратешки руски партнер постао најзначајнији инвеститор у енергетски сектор у БиХ, те у 2008. и 2009. години уложио у Рафинерију нафте 240 милиона КМ.

- За период 2010-2015. година, планирано је улагање од додатних 500 милиона евра - казао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана