Новија технологија луксуз предузећима

Маријана Миљић
Новија технологија луксуз предузећима

БAЊAЛУКA - Предузећа у Републици Српској располажу са застарјелом технологијом, која и до десет година заостаје за земљама окружења, због чега домаћи производи нису конкурентни на тржишту.

Секретар Удружења металске индустрије у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да се једино предузећа која се данас оснивају опредјељују за савременију технологију.

- Ипак и такве фирме у вријеме економске кризе тешко могу да набаве неку новију машину која кошта неколико стотина хиљада евра - каже Ћорић и додаје да се најстарија опрема користи у текстилној и хемијској индустрији, гдје је потребно промијенити читав процес производње.

Ћорић наглашава да се власници предузећа у Српској углавном опредјељују за набавку половних машина, због чега са својим производима никако не могу да буду конкуренти предузећима у окружењу.

- Нешто савременију технологију у Српској имају предузећа која се баве прерадом метала и пластике - казао је Ћорић и додао да привредници морају осавременити своја предузећа квалитетном опремом, јер је то једини начин да прате тржишну утакмицу.

Директор фирме "Шкребић компани" из Теслића Драгутин Шкребић каже да технологија са којом располажу "каска" и до десет година за предузећима у развијенијим земљама.

- На овим просторима тешко је зарадити новац за куповину савременијих машина. Треба да прође још најмање десет година да би домаћи произвођачи ухватили корак за савременом технологијом - рекао је Шкребић и нагласио да је једном текстилном предузећу потребно најмање пет година да отплати машину од 5.000 евра.

Због тога, додаје, предузећа углавном набављају половне машине из Европе.

У фабрици обуће "Санино" из Дервенте кажу да домаће фирме веома тешко прате техничко-технолошки развој, те да је многим предузећима новија опрема још недостижна.

- Савремена технологија не гарантује и висок квалитет производа, јер је поред нових машина потребно другачије организовати и производњу да би се добио конкурентан производ - рекао је Николић.

Подстицај

У предузећу "Мегамонт" из Челинца, које је једно од 213 предузећа из РС која су добила подстицај за извоз од Владе РС за ову годину, кажу да ће ова средства искористити за проширење производње, док је набавка новије опреме у другом плану.

- Приоритети су нам изградња производних објеката и набавка репроматеријала, тако да нећемо имати довољно новца за набавку новијих машина - казао је директор овог предузећа Винко Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана