Њузвик продат за један долар

Глас Српске
Њузвик продат за један долар

ВAШИНГТОН - Aмерички дневник "Вашингтон пост" продао је магазин "Њузвик" за долар 91-годишњем оснивачу компаније "Харман" Сиднију Харману, пренијеле су агенције.

"Њузвик", који је више од пола вијека био дио корпорације "Пост", годинама се борио са дуговима и конкуренцијом са интернета.

Из корпорације "Пост" саопштили су да је нови власник "Њузвика" обећао да ће задржати већину од 350 запослених у магазину.

Директор "Вашингтон поста" Доналд Грем казао је да је код тражења купца за "Њузвик" приоритет био да се магазин препусти "некоме коме је квалитетно новинарство важно као и нама".

Осим Хармана, за "Њузвик" су се интересовали Фред Драснер и компанија "Опенгејт капитал".

Упркос смањењу броја запослених "Њузвик", који се са дуговима бори од 2007. године, постао је терет за свог власника, који се и сам бори са драстичним падом прихода од реклама.

"Њузвик" је у 2009. години продао око 26 одсто мање огласних страна.

Оперативни губитак компаније "Вашингтон пост" прошле године износио је 29,3 милиона долара, што је готово двоструко више у односу на губитак из 2008. године од 16,1 милион долара.

Криза

Индустрија штампаних медија у СAД запала је у кризу под утицајем рецесије, а у посљедњој години највише су погођени "Њузвик", "Тајм магазин" и "Ју-Ес њуз енд ворлд рипорт", који покушавају да се изборе са конкурентним онлајн порталима вијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана