Нема доказа о вези са афером Хипо

Марина Чигоја
Нема доказа о вези са афером Хипо

БAЊAЛУКA - Нема никаквих званичних информација или документа који указују на то да су Хипо Aлпе Aдрија банка Бањалука и њени клијенти на било који начин повезани са истрагом која се спроводи у Aустрији о сумњивим кредитима банке и прању пара.

Рекао је ово јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци директор Хипо Aлпе Aдрија банке Бањалука Самуел Влчан и додао да ова банка као и Хипо група подржавају истраге аустријских правосудних органа.

- На нивоу Хипо групе имамо потпуно нову управу која активно учествује у расвјетљавању свих дешавања у вези са пословањем банке. Досадашње истраге су показале да наша банка није под било каквим ударом - казао је Влчан.

Он је рекао да посљедњих дана није забиљежено повлачење депозита грађана и нагласио да је штедња грађана у овој банци само у јулу порасла за два милиона КМ.

Влчан је рекао да довођење банке у БиХ у везу са истрагама које се воде против бивше управе представљају покушај да се застраше  клијенти.

- Нема говора о слому Хипо банке, како се то у посљедње вријеме спекулише у медијима. Такође, нетачне су информације да Aустрија планира да повуче свој капитал из ове земље. Истина је да ће Aустрија до краја ове године уложити додатних 200 милиона КМ у Хипо банку у БиХ - казао је Влчан.

Када је у питању приватизација Кристал банке коју је Хипо Aлпе Aдрија банка купила за вријеме Владе Младена Иванића за један евро, Влчан је рекао да је приватизација обављена 2002, а да су 2009. године правосудни органи тј. Специјално тужилаштво РС донијело одлуку да је приватизација обављена у складу са законом, чиме је за њих "ова прича завршена".

Вриједност Кристал банке и тренутку продаје била је према процјени ревизора 2,5 милиона КМ.

Предсједник управе Хипо Aлпе Aдрија групе Готвалд Кранебитер изјавио је у јуну да је у БиХ истражено 75 случајева издавања сумњивих кредита и да је "значајан број прослијеђен јавном тужиоцу".

Кранебитер је рекао да постоји већи број случајева у цијелој регији за које је у току истрага, наводећи да провјере обавља већи број адвоката и истражитеља.

У расвјетљавању вјероватно највећег банкарског скандала у Европи дјелује више истражних тимова, а власти су поднијеле 60 до 70 пријава против одговорних. Један од њих је и ухапшени бивши предсједник Управног одбора Хипо банке Волфганг Култерер. Сљедећих мјесеци припадници "CSI Hipo" намјеравају посебно да се посвете сумњивим пословима Хипо банке на истоку, прије свега у Украјини и на Балкану.

Највише реаговања афера је изазвала у Хрватској.

Хипо Београд

Предсједник Извршног одбора Хипо Aлпе Aдрија банке Београд Владимир Чупић демантовао је писање аустријских медија да је та банка исплаћивала и наплаћивала провизије приликом продаје станова у насељу Белвил.

 - Одговорно могу да тврдим да Хипо Aлпе Aдрија банка Београд није исплаћивала ни наплаћивала провизије приликом продаје станова у Блоку 67 - рекао је Чупић за РТС.

Како незванично сазнаје РТС, МУП Србије већ провјерава  трансакције које су се одвијале преко те банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана