Неликвидност кочи наплату робе

Маријана Миљић
Неликвидност кочи наплату робе

БAЊAЛУКA - Договор на нивоу Европске уније, према којем се испоручена роба мора платити произвођачима у року од 30 дана, немогуће је примијенити у Републици Српској у тренутним тржишним условима, каже потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић.

Произвођачи меса, млијека и других сировина у Српској имају великих проблема са наплатом потраживања од откупљивача, а неријетко на наплату испоручене робе чекају и по двије године.

Савјет Европске уније и Европски парламент су законски регулисали област наплате потраживања, те плаћање испоручене робе ограничили на 30 дана. У случају кашњења за откупљиваче су прописане и одговарајуће камате.

Видић каже да је договор, сличан овом на нивоу ЕУ, тренутно немогуће спровести у Српској, јер су дуговања фирми произвођачима на домаћем тржишту огромна.

- Већина предузећа због тога има проблема са ликвидношћу. У неком будућем периоду, када се на тржишту РС успоставе другачији односи и када се створе услови да предузећа буду ликвиднија, рокови плаћања од 30 дана, моћи ће се поштовати и код нас - рекао је Видић.

Он сматра да је кључ боље наплативости испоручене робе код нас отварање нових тржишта путем којих би се омогућило остваривање веће ликвидности предузећа.

Видић истиче да од средине ове године предузећа из ЕУ која послују на тржишту Српске инсистирају на наплати у року од 30 дана и прије започињања пословања са домаћим фирмама, траже обезбјеђење наплату у том периоду.

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа РС кажу да би овај договор на нивоу Европске уније требао позитивно да утиче предузећа која послују са иностраним партнерима.

- То се посебно односи на велике трговачке ланце - казали су у Aгенцији.

Произвођачи кажу да су послови са купцима регулисани уговорима, али и усменим договором, од којих се ниједан не поштује.

У трговачким ланцима истичу да обавезе према произвођачима редовно измирују, те да се роба плаћа у периоду између 30 и 120 дана.

Бонитет

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа РС казали су да се домаћим произвођачима препоручује да код уговарања продаје и начина наплате воде рачуна о бонитету купца, те да на било који начин осигурају наплату испоручене робе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана