Неконкурентност проблем привреде РС

Марина Чигоја
Неконкурентност проблем привреде РС

БAЊAЛУКA - Оцјена Европске комисије да је привредни опоравак земаља западног Балкана у првој половини године "оскудан" потврђује да домаћа производња још није довољно конкурентна, што задржава спољнотрговински дефицит на високом нивоу, рекао је извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац.

Према извјештају Европске комисије, од земаља у региону једино је Србија у нешто бољој економској ситуацији.

У извјештају се наводи да је охрабрујуће то што је у региону дошло до повећања извоза, али и пада увоза због мање потрошње и смањења утицаја рецесије.

Европска комисија је већ раније међу важне циљеве придруживања земаља западног Балкана ЕУ поставила смањивање буџетског мањка и јавних дугова.

Грабовац каже да је тешко оцијенити како ће се ствари у региону одвијати када је ријеч о изласку из кризе.

- Велики потреси на свјетским тржиштима још су заступљени, а од њих зависи и положај наших извозника и могућност пласмана домаћих производа. Код нас је тренутно забрињавајући пад у дрвној индустрији која је протеклих година биљежила значајан раст производње - казао је Грабовац.

Он сматра да је пад увоза позитиван са аспекта спољнотрговинског дефицита, али да, с друге стране, он значи и да је дошло до смањења производње у неким гранама које су увозиле репроматеријал.

- Повећање извоза и смањење спољнотрговинског дефицита у првој половини ове године је позитивно. Оно што је лоше јесте то што грађевинска индустрија биљежи пад и за собом вуче и друге гране, између осталих, и индустрију намјештаја - рекао је Грабовац.

Европска комисија сматра да је спољнотрговински дефицит свих држава западног Балкана огроман проблем и са аспекта све већег спољног дуга.

Рјешење проблема у Комисији виде у сређивању финансија, привлачењу инвестиција за извозну оријентисану производњу.

Препоруке

Европска комисија наводи да државе региона не могу стално да рачунају на нове кредите или помоћ Европске уније и свјетских финансијских организација да би попуњавали буџет.
- Рецепт за опоравак требало би да буде сређивање финансија и привлачење инвестиције - наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана