Не осјећа се опоравак од рецесије

Глас Српске
Не осјећа се опоравак од рецесије

СAРAЈЕВО - Услови пословања у БиХ остали су изузетно неповољни. Стање у привреди је веома тешко, а опоравак од рецесије се у већини компанија још не осјећа.

Ово је јуче изјавио пројект менаџер Сектора за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран а пренијеле агенције.

По његовим ријечима, непојмљиве слабости званичне статистике БиХ која не анализира, нити објављује кварталне податке о БДП-у онемогућавају поуздан закључак о изласку из рецесије, као што је био случај и с уласком, али производна и спољнотрговинска кретања су евидентно много боља него у истом периоду прошле године.

- Наставак смањења вриједности директних страних улагања у том периоду показује да нема покретања нових пројеката и нових пословних активности, већ је ријеч искључиво о опоравку ранијих извозних лидера и повратку ка ранијим вриједностима извоза, што јесте позитивно, али не осигурава дугорочну перспективу - казао је Гавран.

У првих шест мјесеци 2010. остварен је извоз из БиХ у вриједности 3,48 милијарди КМ, што је за 32,6 одсто више у односу на исти период прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана