Настављен тренд раста производње

Свјетлана Тадић
Настављен тренд раста производње

БAЊAЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској у првој половини ове године, у поређењу са истим периодом лани, већа је за седам одсто, подаци су Завода за статистику Републике Српске.

У извјештају Завода наводи се да је производња у јуну ове године у односу на прошлогодишњу просјечну мјесечну производњу већа је за 6,3 одсто, док је у поређењу са јуном 2009. године већа за 1,5 одсто.

- Индустријска производња у јуну ове године у односу на мјесец раније мања је за пет одсто. Посматрано по економској намјени индустријских производа у периоду јануар - јун 2010. године у односу на исти период лани, остварен је раст производње интермедијарних производа за 22,7 одсто - навели су из Завода.

Извршни директор удружења економиста Републике Српске "SWOT" Саша Грабовац рекао је да је позитиван помак у индустријској производњи и те како добар показатељ.

- Послије значајног прошлогодишњег пада појединих индустријских грана, сада је примјетан опоравак, посебно ископа руда и метала и производње енергије - рекао је Грабовац и додао да дрвна индустрија, која је једна од основних извозних грана, не прати тренд раста осталих индустријских грана.

Из тог разлога се не може рећи да је економска криза иза нас.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица рекао је да статистика показује да је у већини земаља у окружењу производња остала на прошлогодишњем нивоу, док је у РС повећање континуирано.

- Повећање индустријске производње од седам одсто показује да се производња у Српској одржала и изашла из ризичног периода, што је веома значајно, а највјероватније да је на повећање највише утицала нафтна индустрија, јер је Рафинерија у Броду тренутно најзначајнији произвођач у РС и шире - рекао је Вукмирица.

Додао је да је у РС присутан нижи степен кризе и депресије него раније, те да је само заустављање пада производње корак напријед.

Индустријска производња у ФБиХ за шест мјесеци ове године биљежи раст од 2,5 одсто у односу на лани.

Производња у ФБиХ у односу на показатеље из истог мјесеца прошле године мања је за 3,3 одсто, а у односу на мај ове године мања је за 1,1 одсто.

Пољопривреда

Вујо Вукмирица је рекао да се поставља питање како ће ове године "да прође" пољопривредна производња, с обзиром на то да су временске непогоде ове године значајно утицале на род већине култура.

- Сигурно је да ће се осјетити посљедице лошег времена на пољопривредној производњи, а пад производње у јуну у односу на мај је условљен и тиме да још није завршена жетва прољећних култура - рекао је Вукмирица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана