Наплату потраживања чекају и по двије године

Свјетлана Тадић
Наплату потраживања чекају и по двије године

БAЊAЛУКA - Произвођачи меса, млијека и других сировина у Републици Српској имају великих проблема са наплатом потраживања од откупљивача, а неријетко на наплату испоручене робе чекају и по двије године.

Произвођачи кажу да откупљивачи њихових производа немају разумијевања, те да новац који би требало да исплате њима улажу у сопствене инвестиције.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац казао је "Гласу Српске" да је немогућност наплате испоручене робе један од највећих проблема домаћих произвођача који се већ годинама не рјешава.

- Пословање између купца и произвођача регулисано је уговорима, али и усменим договором, од којих се ниједан не поштује - рекао је Усорац и додао да би у случајеве превара са наплатом требало да се укључи и Тужилаштво РС.

- У Српској око 1.000 произвођача млијека тужило је откупљиваче због дуговања. Незамисливо је како уопште може да се одржи производња када се дуговања вуку и по годину и више - каже Усорац и додаје да откупљивачи имају милионска дуговања, али без обзира на то, инвестирају у нове објекте и постројења.

- Готово сви велики трговачки ланци и супермаркети не плаћају редовно примљену робу - истиче Усорац.

Власник предузећа "Живанић ДС" из Прњавора Десимир Живанић каже да на наплату потраживања за испоручену робу чека у просјеку шест мјесеци.

- Проблем је то што купци могу да уцјењују произвођаче прекидом сарадње, па смо принуђени да им испоручујемо робу како им не би пропао посао - каже Живанић.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да би држава у договору са банкама могла да обезбиједи репрограмирање кредитних обавеза предузећа, односно да "заледи" главницу дуга, те да се плаћа само камата и на тај начин би се ријешила ликвидност предузећа, а самим тим и проблем дуговања према произвођачима.

Из компаније "Делта макси" кажу да су рокови плаћања између добављача и трговаца регулисани уговорима и да се крећу од 30 до 120 дана.

- Роба која остварује брз обрт, као што су хљеб, млијеко и новине, плаћа се у краћим временским интервалима, а роба са споријим обртом нешто касније - рекли су у "Делта максију".
У тржном центру "Меркатор" кажу да и у отежаним условима пословања на тржишту уредно плаћају преузету робу. Додају да се одређивање рока плаћања постиже споразумно.

Према подацима Aгенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Бањалука, предузећа у РС за испоручену робу прошле године потраживала су од домаћих купаца око 2,2 милијарде марака, а од купаца из иностранства око 318 милиона марака.

Пословна пракса

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа РС истичу да пословна пракса подразумијева период плаћања од 30 до 60 дана.

- Чињеница је да застој у плаћању код једног предузетника повлачи за собом тешкоће у пословању осталих - рекао је директор ове агенције Слободан Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана