Највећа покривеност увоза извозом у РС

Драгана Келеч
Највећа покривеност увоза извозом у РС

БAЊAЛУКA - Спољнотрговинска размјена Републике Српске у првих шест мјесеци ове године износила је 2,89 милијарди марака, а покривеност увоза извозом у овом периоду била је 57,8 одсто, што је највећа покривеност увоза извозом ове године у региону.

Према подацима Завода за статистику РС, вриједност извоза износила је 1,06 милијарди, а увоза 1,83 милијарди марака, док је остварени спољнотрговински дефицит у првој половини ове године износио 774,8 милиона марака.

- Укупан извоз у првих шест мјесеци ове године повећан је за 35,3 одсто, а увоз за 8,2 одсто у односу на исти период прошле године - подаци су Завода.

Највећа вриједност извоза, односно 18 одсто, остварен је са Србијом, а српска привреда била је и највећи увозни партнер РС у овој години, са учешћем од 21 одсто у укупном увозу.

- У односу на окружење, у првој половини ове године РС је, послије Хрватске, имала највећу покривеност увоза извозом - наведено је у извјештају Завода.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац каже да подаци о повећаном извозу за чак 35 одсто говоре о томе да се домаћа предузећа све више окрећу производњи.

- Повећању извоза домаћих производа највише је допринио пад евра, што је довело до појефтињења наших производа у иностранству, а самим тим и до веће тражње за њима. Ипак, не треба заборавити да су предузећа из РС лани имала драстичан пад извоза, од чега се још опорављају - објаснио је Грабовац.

Он сматра да пад увоза у првој половини ове године значи да су домаће фирме увозиле мање репроматеријала и машина, што значи да је куповна моћ у РС још ниска.

Према подацима Завода за статистику, у овој години највише је извезено минералних горива и мазива, те машине и транспортна средства.

- У првих шест мјесеци 2010. године највише је увезено минералних горива и мазива и хране - наведено је у извјештају Завода.

БДП

Бруто друштвени производ (БДП) РС, према прелиминарним подацима Завода за статистику, у прошлој години исказан у текућим цијенама износи 8,24 милијарди марака и у односу на 2008. годину биљежи реални пад од 2,8 одсто.

У односу на окружење РС биљежи најмањи процентуални реални пад БДП-а. Овај пад у ФБиХ износи 2,97 одсто, у Србији три, а у Хрватској 5,8 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана