Могући немири због раста цијена житарица

Глас Српске
Могући немири због раста цијена житарица

ЛОНДОН - Раст цијена житарица у свијету, због суше и пожара у Русији, у неким земљама представљаће додатни притисак на становништво већ погођено финансијском кризом, што би могло да доведе и до социјалних немира, упозорио је аналитичар Џонатан Вуд.

Цијене пшенице на свјетском тржишту од јуна су повећане за 70 одсто и на највишим су вриједностима од 2008. године. Те године је раст цијена хране изазвао серију протеста и побуна у земљама у развоју, пренијеле су агенције.

Џонатан Вуд из консултантске фирме "Контрол рискс", предвиђа да би и данас, у случају опстанка високих цијена житарица, понегдје могло да дође до уличних побуна.

- Нарочито рањивим тренутно се сматрају Египат, Aлжир и Сирија, као и јужноевропске земље у развоју, у којима већ постоји незадовољство због знатног смањења јавних трошкова, бенефиција и плата - рекао је Вуд.

Додаје да цијена житарица игра веома значајну улогу у блискоисточним и сјеверноафричким земљама, јер их у највећој мјери увозе, па би раст цијена житарица и хљеба имао огроман утицај на буџет становништва.

Aналитичари наводе да су многе земље централне и источне Европе, да би се квалификовале за помоћ Међународног монетарног фонда или Европске уније, у посљедње вријеме примијениле тешке мјере штедње, па је ризик од немира додатно повећан.

- Стрпљење становништва прилично се "истањило" у Румунији, Шпанији, Италији, Француској и балтичким државама. Ризик је увијек највећи тамо гдје постоји бројно сиромашно градско становништво и гдје храна чини више од 60 одсто потрошачке корпе - каже политички аналитичар компаније "Номура" Aлистер Њутон.

Стручњаци истичу да избијање немира зависи и од тога колико ће потрајати раст цијена житарица и како ће он дјеловати на цијене остале хране и сировина.

Картели

Aналитичари наводе да постоје страховања да би Русија могла да искористи садашњу кризу на тржишту житарица да би окупила околне произвођаче - Бјелорусију, Казахстан и Украјину - стварајући неку врсту регионалног житарског картела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана