Могуће расписивање нових избора у Комори

Жељка Домазет
Могуће расписивање нових избора у Комори

СAРAЈЕВО - Aко би жалба на Рјешење Инспекције за управни надзор Министарства правде БиХ од 24. јуна, коју су упутиле одређене групе из Спољнотрговинске коморе БиХ, била одбијена и ако би било потврђено инспекцијско рјешење да су избори у Комори спроведени незаконито, онда би Министарство спољне трговине БиХ формирало нову комисију, поништило изборни процес и расписало нове изборе у Комори.

Казали су ово "Гласу Српске" у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ и додали да би о свим активностима у Комори Министарство упознало Савјет министара БиХ и тражило његову сагласност да спроведе законите изборе у Комори.

- Још увијек чекамо званични став министра правде БиХ Барише Чолака о дешавањима у Комори, а од тог става и одлуке зависи наша реакција - казали су у Министарству.

Министар правде БиХ Бариша Чолак рекао је да ће данас или најкасније у понедјељак донијети одлуку о томе да ли су избори у Спољнотрговинској комори БиХ, који су извршени без сагласности српских и хрватских представника, урађени у складу са законом или не.

- У овом тренутку као министар правде у цијелом случају одлучујем као другостепени орган, послије налаза Инспекцијског одјељења и приговора из Спољнотрговинске коморе. Наглашавам да избори у Спољнотрговинској комори морају бити спроведени у складу са законом - рекао је Чолак.

Он је нагласио да је свјестан тога да ће његова одлука, ма каква била, имати различите реакције и у јавности и у Спољнотрговинској комори.

- Без обзира на то, своју одлуку утемељићу на закону -  истакао је Чолак.

Министарство правде БиХ наложило је управни надзор у Спољнотрговинској комори БиХ у вези са заказивањем и спровођењем избора за нови сазив Скупштине Коморе на захтјев Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Рјешење инспекције

Инспекција Министарства правде БиХ донијела је 24. јуна рјешење у којем је потврђено са су избори у Спољнотрговинској комори БиХ били незаконити.

Инспекција је позвала Комору да изборе спроведе у складу са законом и да не предузима било какве потезе који би могли да изазову веће правне посљедице.

На овај налаз Инспекцији је упућена жалба из Спољнотрговинске коморе БиХ на чији приговор министар правде БиХ треба да донесе коначно рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана