Мјесечно продају до 40 нових аутомобила

Марина Чигоја
Мјесечно продају до 40 нових аутомобила

БAЊAЛУКA - Продаја нових аутомобила у Републици Српској, послије прошлогодишњег затишја, повећана је ове године за око 25 одсто, а у појединим ауто-салонима мјесечно се прода и по неколико десетина нових аутомобила.

У Aуто-центру "Нешковић" из Бијељине рекли су да у овој години биљеже значајан раст продаје нових аутомобила.

- У односу на прошлу годину имамо повећање продаје од око десет одсто и близу смо нивоа продаје из 2008. године, коју сматрамо веома успјешном - кажу у "Нешковићу" и додају да би разлог веће продаје могло да буде и снижење цијена аутомобила.

- Значајно су снижене цијене аутомобила европске производње, за које влада и највеће интересовање код купаца - кажу у Aуто-центру "Нешковић" и додају да је "опел астра" најпродаванији аутомобил у њиховом салону.

И у "Aутокомерцу", који је заступник "Шкода" возила, истичу да су ове године продали 15 одсто више возила него у истом периоду лани.

- Ово је наша рекордна година када је ријеч о продаји. Мјесечно продамо од десетак па до рекордних 45 аутомобила на тендерским продајама - казали су у "Aутокомерцу".

Додали су да су цијене у просјеку код "фабије" за 20 одсто снижене, док су код "октавије" цијене пале за десетак одсто.

У осталим ауто-кућама наводе да мјесечно продају најмање три до четири аутомобила, те да је у поређењу са претходне двије године, продаја много боља.

Продавци половних возила истичу да се ове године продало више аутомобила него у претходном периоду.

Aуто-куће које у понуди имају продају старо за ново, кажу да за овакву врста куповине, односно продаје има највише заинтересованих.

Луксузна возила

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске током прошле и ове године регистрован је 531 нови или једну годину стар аутомобил чија вриједност прелази 100.000 марака.

Ради се о најскупоцјенијим аутомобилима попут "ферарија", "поршеа", "астон мартина", "хамера" и "мерцедеса". Према подацима полиције, само у Бањалуци током прошле и ове године регистровано је 18 потпуно нових или једну годину старих "поршеа" и један "ферари", чија је цијена на тржишту већа од 300.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана