Мишковић остао без земљишта у Београду

Глас Српске
Мишковић остао без земљишта у Београду

БЕОГРAД - Власти града Београда одузеле су Мирославу Мишковићу 200 хектара земљишта уз "Луку Београд" и још неколико парцела уз Дунав, гдје су власник "Делта холдинга" и бизнисмен Милан Беко планирали да граде ексклузивни стамбено-пословни комплекс "град на води".

Портали су јавили да је ово нови ударац империји Мирослава Мишковића, који је у јеку сукоба са доскорашњом сарадницом Милком Форцан око удјела у "Делта холдингу".

- Град је укњижио 200 хектара земљишта уз "Луку Београд", која је још од 2005. године у посједу Мишковића и Бека. Град је уписао не само те хектаре, већ и неке локације уз Дунав, првенствено Aду Хују, гдје су ови тајкуни планирали изградњу ексклузивног стамбено-пословног комплекса "град на води" - јавили су портали.

Битка за "Луку" води се на још два фронта, јер Савјет за борбу против корупције оспорава власништво над предузећем.

- Швајцарски бизнисмен српског поријекла Станко Суботић Цане тврди да су Мишковић и Беко од њега узели 50 милиона евра и купили "Луку Београд" и "Вечерње новости" - наводе портали.

Предсједник Савјета за борбу против корупције Верица Бараћ поднијела је тужбе против 17 лица због сумње да су незаконито преузели акције "Луке Београд" и држави нанијели штету од најмање 21 милион динара.

Она тврди да су акције "Луке" продате "Ворлдфину" из Луксембурга, у власништву Мишковића и Бека, по цијени од девет евра, чиме су мали акционари добили износ мањи од половине тржишне вриједности акције.

- Ови спорови су још увијек у току, а прикључивањем Србије "Дунавској стратегији ЕУ" и новим законом према којем би све ријечне луке требало да постану јавно добро, све су мањи изгледи да ће Мишковић и Беко остварити своје пословне планове - пренијели су портали.

Правобранилаштво

Јавни правобранилац Београда Страхиња Секулић недавно је указао да би укњижење "Луке Београд" као корисника земље омогућило њеним власницима да граде без лицитације и тако оштете град за неколико стотина милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана