Мирослав Мишковић најбогатији у региону

Глас Српске
Мирослав Мишковић најбогатији у региону

СПЛИТ - Међу "свјежим" богаташима у региону, који су пословне империје изградили током процеса приватизације, најбогатији су српски милијардери Мирослав Мишковић и Филип Цептер, док је најбогатији Хрват Ивица Тодорић "тежак" око пола милијарде евра.

Српски богаташи, према процјенама, вишеструко су "тежи" од хрватских, пише хрватска штампа, преноси Танјуг.

Најбогатији Србин је први човјек "Делта Холдинга" Мирослав Мишковић, који је од 11 запослених прије 20 година дошао до данашњих 24.000. Други по "тежини" Србин је Филип Цептер, који је од продавца кухињског посуђа догурао до власника интернационалне компаније која производи посуђе у више европских земаља.

Мишковић је, према неслужбеним процјенама, "тежак" нешто више од двије милијарде евра.

Око милијарду евра вриједи пословно царство Богољуба Карића, који је почео продајом значки и привезака. На толико се процјењује и бизнис Зорана Дракулића, трговца обојеним и ријетким металима, који посједује 12 компанија широм свијета.

Бизнисмен Петар Матић један је од најбогатијих људи у Србији, који је у посао кренуо оснивањем компаније "МПЦ" у Бенковцу 1989. године, а током рата посао је преселио у Београд, гдје тргује нафтом, цигаретама и страним пићима. Пословни партнер му је био Марко Милошевић.

Према подацима хрватских медија, око 700 милиона евра "тежи" Вук Хамовић, један од већих трговаца струјом у источном дијелу Европе, а отприлике једнако вриједе и послови Станка Суботића Цанета. Милан Беко, наводе медији, бави се пословима вриједним пола милијарде евра.

Са око 400 милиона евра управља Предраг Ранковић Пецони, а са око 300 милиона бизнисмен Миодраг Костић.

Хрватски богаташи, пишу, "теже" вишеструко мање.

Према магазину "Форбс", најбогатији Хрват је први човјек "Aгрокора" Ивица Тодорић, чије је породично пословно царство процијењено на око 538 милиона евра. Он је уједно и једини хрватски милијардер.

Иза њега слиједи власник "Aтлантик групе" Емил Тедески са пословним царством вриједним нешто мање од 124 милиона евра, те највећи појединачни акционар ровињске "Aдрис групе" Aнте Влаховић са богатством процијењеним на 90 милиона евра.

Хрватски бизнисмени

Хрватски хотелијер Aнђелко Леко са 56 милиона евра на берзи један је од најбогатијих бизнисмена у Хрватској. Међу "добро ситуираним" Хрватима је и власник "Диокија" Роберт Јежић са богатством од 52 милиона и власник "Франка" Милан Aртуковић са 35 милиона евра вриједним пословима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана