Миленко Павловић: Оштрије контролишемо запослене у ИРБ-у

Марина Чигоја
Миленко Павловић: Оштрије контролишемо запослене у ИРБ-у

Да би биле спријечене нове малверзације на тржишту капитала Републике Српске, Инвестиционо-развојна банка РС пооштрила је контроле чланства у управним и надзорним одборима предузећа, а боље се прати и учешће у власништву акционарских друштава, како запослених тако и чланова њихових породица. Сви радници ИРБ-а ове податке доставили су стручним службама и обавезни су да пријаве сваку промјену у тим односима.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" директор Инвестиционо-развојне банке РС Миленко Павловић.

- Сви запослени у ИРБ-у опрезније приступају спорним ситуацијама уважавајући правну регулативу. Посебну пажњу у идућем периоду посветићемо кадровском и организационом јачању Одјељења за хартије од вриједности, јер ИРБ има намјеру да ојача своје активности на тржишту капитала - рекао је Павловић.

* ГЛAС: С обзиром на то да су се у протеклом периоду дешавале малверзације на тржишту капитала у којима су учествовали запослени у ИРБ-у, шта је у банци урађено на том плану? Може ли бити враћено изгубљено повјерење у ову институцију?

ПAВЛОВИЋ: Чињеница да је да је неколико догађаја довело до рушења повјерења у рад ИРБ-а, али не можемо говорити о бројним малверзацијама. Најнегативнији догађаји у ИРБ-у су "случај Медицинске електронике", који је у фази судског процесуирања, те негативан ревизорски извјештај. Чињеница је да се једном изгубљено повјерење тешко враћа, али ми желимо да вратимо повјерење грађана у ову банку и због тога су сви наши подаци о пласираним средствима доступни јавности. Ја дубоко вјерујем у исправност идеје ИРБ-а и њене Стратегије. Велика очекивања јавности од ове банке су и даље присутна, а управа ће радити тако да та очекивања и оствари.

* ГЛAС: Шта сте Ви урадили од када сте преузели функцију директора ИРБ-а како би се избјегле даље малверзације?

ПAВЛОВИЋ: Први задатак био је да унесем пријеко потребну стабилност у одлучивању и руковођењу свакодневним обавезама, а затим да покренем одређене активности унутар банке с циљем ефикаснијег пословања. Пооштрили смо контролу чланства у управним и надзорним одборима предузећа, као и учешће у власништву акционарских друштава, како запослених тако и чланова њихових породица. Сви радници ИРБ-а ове податке доставили су стручним службама и обавезни су да пријаве сваку промјену у тим односима. Такође, сви запослени опрезније приступају спорним ситуацијама уважавајући правну регулативу. Посебну пажњу ћемо посветити кадровском и организационом јачању Одјељења за хартије од вриједности, јер ИРБ има намјеру да ојача своје активности на тржишту капитала.

* ГЛAС: У протеклом периоду обишли сте више предузећа којима је ИРБ одобрила кредите. Какво стање сте тамо затекли и да ли је новац добро искоришћен?

ПAВЛОВИЋ: Врло сам задовољан оним што сам затекао на терену. Посјете предузећима нису биле организоване искључиво ради контроле, већ више да сагледамо на лицу мјеста проблеме са којима се предузећа суочавају, те на основу тога да видимо на који начин ИРБ може да помогне у превазилажењу тих проблема.

* ГЛAС: Да ли је било случајева да корисници кредита новац нису користили за оне намјене за које им је одобрен?

ПAВЛОВИЋ: Служба мониторинга ИРБ-а утврдила је да је 19 корисника ненамјенски трошило кредитна средства. Укупан износ ових кредита је 4.622.000 марака, што је занемарљиво у односу на више од пола милијарде марака пласираних средстава.

* ГЛAС: У које привредне области је пласирано највише средстава ИРБ-а?

ПAВЛОВИЋ: Већину кредитних средстава ИРБ је пласирала у област прерађивачке индустрије, односно 56,4 одсто средстава, што треба да утиче на смањење домаћег увоза. Значајан дио кредитних средстава пласиран је у лов и шумарство, те грађевинарство. Треба нагласити да је пласираним средствима додатно запослено 4.200 радника, али и да је сачувано постојећих 26.700 радних мјеста.

Правила пласмана

* ГЛAС: Новим правилима пласмана ИРБ-а за подршку финансијском сектору предвиђено је да се средства банке пласирају путем хартија од вриједности. Који је циљ овога?

ПAВЛОВИЋ: ИРБ је добила задатак да пружи подршку финансијском сектору и тржишту капитала Републике Српске кроз улагања у хартије од вриједности. Овим правилима регулисано је када и на који начин то ИРБ ради, с крајњим циљем стабилизације и капиталног јачања финансијског сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана