Међу 500 предузећа нема ниједно из РС

Марина Чигоја
Међу 500 предузећа нема ниједно из РС

ВAРШAВA, БAЊAЛУКA - На традиционалној листи 500 највећих предузећа у централној Европи, коју је ревизорско-консултантска кућа "Дилојит" сачинила на основу остварених прихода од продаје, прво мјесто заузео је пољски петрохемијски концерн "ПКН Орлен", а на листи се није нашло ниједно предузеће из Републике Српске.

Међу 500 највећих предузећа "Дилојита", из БиХ је доспјела једино "Електропривреда БиХ", и то на 406. мјесто.

Са простора бивше Југославије на листи су се нашле углавном фирме из Хрватске, чак њих 16, те 11 предузећа из Србије.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да предузећа из Републике Српске нису довољно укључена на међународно тржиште да би се нашла на листи најуспјешнијих у Европи.

- Обим спољнотрговинске размјене РС је јако низак у односу на европске земље, па се не може ни очекивати значајан интернационални пласман домаћих фирми - казао је Јакшић и додао да Српска мора јасно да одреди која је реална област привреде у којој би се могли очекивати значајнији пласмани.

- То би свакако могла да буде област енергетике, у којој РС има и те како добар потенцијал. Јасно је да се наша предузећа у овом тренутку не могу поредити са предузећима из Европе. Чешка има 20 пута развијенију енергетику него ми, због чега чак ни "Електропривреда РС" не може ући на листу најуспјешнијих - рекао је Јакшић.

Највеће источноевропско предузеће према пословним резултатима, пољски петрохемијски концерн "ПКН Орлен", остварио је приход од продаје од 15,7 милијарди евра. Слиједи мађарски МОЛ са 11,49 милијарди евра, а трећи на листи, са приходом од 7,42 милијарди евра је чешки државни електроенергетски гигант ЧЕЗ.

Од предузећа са простора бивше Југославије на највише, 18. мјесто, доспио је хрватски "Aгрокор", којем је трговина прошле године донијела приход од 3,67 милијарди евра. Од српских предузећа најуспјешнија је "Делта", која се нашла на 72. мјесту са укупним приходима од 1,65 милијарди евра. Међу првих 100 на листи "Дилојита" је и "Електропривреда Србије".

Поред предузећа из РС, ни фирме из Македоније и Црне Горе нису се нашле на листи 500 најуспјешнијих.

Пољска

Овогодишњом ранг-листом "Дилојита" доминирају предузећа из Пољске, која једина у Европској унији прошле године нису упала у рецесију, а која су заузела 36 одсто мјеста на листи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана