Машине у фирмама старе по 20 година

Драгана Келеч
Машине у фирмама старе по 20 година

БAЊAЛУКA - Машине са којима раде предузећа у Републици Српској старе су по неколико деценија, због чега се домаће фирме налазе на зачељу свијета по конкурентности производа.

На овогодишњој листи најконкурентнијих земаља свијета, коју је јуче објавио Свјетски економски форум, БиХ је заузела 102. мјесто међу 139 земаља.

Предсједник више гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић рекао је да би предузећа, у трци за већим профитом, требала да већу пажњу посвете модернизацији процеса пословања.

- Потреба за конкурентношћу сама по себи намеће потребу да се у процес производње уводе нове технологије. Машине у предузећима у РС у просјеку су старе око 20 година, али старост опреме зависи и од организационог облика предузећа - казао је Ћорић.

Он истиче да акционарска друштва имају у просјеку за десетак година старију опрему од друштава са ограниченом одговорношћу, односно друштава која су углавном у приватном власништву.

- Државна предузећа су пред процес приватизације запоставила обнову опреме, док су с друге стране приватна предузећа у циљу повећања профитабилности и конкурентности препознала значај нових технологија и инвестирали у такву опрему - казао је Ћорић.

Менаџер за корпоративне и регулаторне послове компаније "Млијекопродукт" из Козарске Дубице Небојша Ристић рекао је да су нове машине неопходне да би се могло одупријети конкуренцији.

- Обезбиједити нове машине и савременију технологију на нашим просторима веома је тешко, али она је потребна ако се мисли остварити већи профит и пласман на тржишта изван Републике Српске - нагласио је Ристић и додао да је поражавајућа чињеница да су машине у појединим фирмама старе око 20 година, али ипак не треба занемарити ни позитивне примјере предузећа која се труде да држе корак са свјетским стандардима у производњи.

Додао је да нове машине нису основни гарант за успјех на тржиштима у иностранству, те да поред савремене технологије у предузећима велику улогу игра и организација радника и подјела рада.

Модернизација

Небојша Ристић каже да је рјешење за фирме које немају средства која би уложила у новије технологије, било и модернизација постојеће опреме. На тај начин се, каже, ствара бољи амбијент за пословање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана