Мали акционари туже управу Aутопревоза

Драгана Келеч
Мали акционари туже управу Aутопревоза

БAЊAЛУКA - Мали акционари бањалучког предузећа "Aутопревоз" припремају тужбе против Управе и чланова друштва, те свих директора предузећа од 2003. до 2010. године, који су, како кажу овом предузећу у том периоду нанијели штету од око 60 милиона марака.

Предсједник Удружења малих акционара у "Aутопревозу" AД Бањалука Бранко Предраговић рекао је у петак на конференцији за новинаре у Бањалуци да је руководство друштва увозило аутобусе путем фалсификованих исправа, узимало кредите под неповољним условима, те избјегавало плаћање плата и доприноса запосленима.

- Очекујемо да идуће седмице добијемо рјешење Основног суда у Бањалуци о изузимању документације "Aутопревоза", која нам је неопходна за састављање тужбе, која би требало да буде поднесена за највише три мјесеца - истакао је  Предраговић.

Иако је, додаје, цијена градског превоза још 2004. године скочила за 62 одсто, а међународног између 20 и 25 одсто, "Aутопревоз" у својим извјештајима никада није приказао приход од поскупљења "из чега јасно слиједи да је он завршавао у приватним џеповима".

Један од већинских власника "Aутопревоза" Сладомир Ђурић рекао је да није изненађен због најаве тужбе "с обзиром на то од кога идеја за тужбу долази".

- То све ради мала група људи, који су трајна опозиција у "Aутопревозу", иако никада на сједници скупштине никада нису имали ни један одсто гласова - рекао је Ђурић и додао да за око девет година, колико је прошло од приватизације фирме, добри резултати пословања и те како су видљиви.

- У "Aутопревозу" је некада било веома лоше стање, али су сада направљени велики помаци, тако да се не може говорити ни о каквој штети - истакао је Ђурић и нагласио да се не боји никаквих пријава и тужби, јер су потпуно неосноване.

Извршни директор бањалучког "Aутопревоза" Дејан Мијић рекао је да се у "Aутопревозу" све ради према закону и свим прописима, те да се све то види на позитивним резултатима пословања фирме. 

- Враћени су и сви дугови према држави који су прије двије године износили преко 12 милиона марака, тако да смо данас на позитивној нули, а све оптужбе од стране Удружења малих акционара су неосноване и неаргументоване - истакао је Мијић.

Мијић је истакао је да сада у "Aутопревозу" има 450 запослених радника, за које су измирене све обавезе.

Акције

Предузеће "Aутопревоз" има укупно 10.430.000 акција номиналне вриједности од једне марке, а у власништву малих акционара тренутно се налази 44 одсто акција

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана