Мафијашки новац спасио свјетске банке

Глас Српске
Мафијашки новац спасио свјетске банке

ЛОНДОН - Глобални финансијски систем у недавној кризи опстао је захваљујући готовом новцу организованог криминала, наводи лондонски "Гардијан", пренијеле су агенције.

Лист пише да су водеће свјетске банке, којима је очајнички била потребна готовина, у вријеме кризе посегнуле за новцем мафије.

- Већи дио од невјероватне 352 милијарде долара профита од трговине дрогом, временом је укључено у глобални економски систем, а прљави новац је на тај начин опран - наводи лондонски дневник.

Истичу да огроман дио глобалне економије, према неким прорачунима чак петина, отпада на организовани криминал - трговну оружјем, дрогом и људима.

"Гардијан" наглашава да је то још крајем прошле године признао шеф агенције Уједињених нација за борбу против трговине дрогом и организованог криминала.

Британски писац Џон ле Каре, кога новинар "Гардијана" цитира, истиче да није присталица теорија завјере, али да, упркос томе, сматра да се поменути подаци намјерно не шире у јавности и додаје да је "та неман сада тако велика да више нико неће моћи да је савлада".

Најновија открића лондонског листа потврђују да владе земаља широм свијета треба да се ухвате у коштац - не само са ситним криминалцима како то најчешће чине - него и са "крупним рибама", организованим криминалом који обрће милионе и милијарде долара.

"Гардијан" пише да нико тачно не зна које суме новца се "обрћу" у мафијашким круговима.

"Aл-Каида"

"Гардијан" наводи да је познато да мафијашима највеће зараде доноси кријумчарење наркотика и шверц оружја, те да се ови сумњиви послови најчешће међусобно преплићу. Лист додаје да то најбоље потврђује случај Aвганистана, који је, послије избијања рата, постао највећи произвођач опијума не свијету. Препродајом дроге финансирају се оружане операције талибана као и припадника "Aл-Каиде" Осаме бин Ладена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана