Љубиша Ћосић предсједавајући Комисије

Марина Чигоја
Љубиша Ћосић предсједавајући Комисије

СAРAЈЕВО - Савјет министара БиХ донио је на јучерашњој сједници Рјешење о формирању Комисије за ревизију Одлуке о квалитету течних нафтних горива.

Из Савјета министара саопштено је да је за предсједавајућег Комисије изабран представник Савјета министара Љубиша Ћосић, чланови Комисије су Жарко Петровић и Зијад Џемић, те представници влада РС и ФБиХ Драгана Калабић и Aмира Пинтул.

Наводе да је Комисија дужна да изврши ревизију Одлуке о квалитету течних нафтних горива и да најкасније до 25. августа Савјету министара достави приједлог нове одлуке, која треба да буде у складу са европским стандардима.

Савјет министара БиХ продужио је на прошлој сједници рокове из досадашње Одлуке о квалитету течних нафтних горива у БиХ за 60 дана, чиме је омогућен наставак рада Рафинерије нафте Брод.

Једини домаћи произвођач горива мора да достигне европске стандарде у производњи безоловних моторних бензина и мазута, док остали деривати произведени у Броду испуњавају све потребне стандарде.

Први замјеник директора "Оптима групе" Славко Шћепановић рекао је раније да очекује да ће нова одлука, која ће бити припремана у идућа два мјесеца, бити у интересу Рафинерије и становника БиХ. Навео је и да су сви аргументи на страни Рафинерије.

Предсједник компаније "Њефтегазинкор" Јуриј Смирнов рекао је да очекује разумијевање Савјета министара БиХ за развојни програм Рафинерије нафте Брод и позитивну дозволу на дужи период за производњу нафтних деривата који нису у складу са европским стандардима.

Он је раније, коментаришући одлуку Савјета министара БиХ о продужетку постојеће дозволе на само 60 дана, нагласио да је компанија очекивала дужи период за достизање европских стандарда, јер се ради о домаћој производњи у којој је запослено око 1.700 радника.

Квалитет

Јуриј Смирнов је казао да ће, у складу са програмом развоја Рафинерије до 2015. године, у марту сљедеће године бити достигнут квалитет бензина "евро 3", за шта је већ наручена опрема, а да би добили квалитет бензина "евро 4" и "евро 5", треба да изграде још једно постројење до 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана