Криза у грађевинском сектору не попушта

Марина Чигоја
Криза у грађевинском сектору не попушта

БAЊAЛУКA - Иако је вриједност извршених грађевинских радова домаћих предузећа у иностранству у другом тромјесечју ове године већа за три одсто у односу на почетак године, у грађевинском сектору настављен је пад активности, а реализације послова и даље је отежана, рекао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић.

Према подацима Завода за статистику РС вриједност извршених радова у другом тромјесечју ове године у односу на исти период 2009. године мања је за 78 одсто, док је у односу на просјечну вриједност у 2009. години мања за 59 одсто.

- Вриједност извршених радова у првих шест мјесеци ове у односу на исти период прошле године мања је за 67 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Додаје се да је вриједност нових уговора у другом тромјесечју у односу на почетак године већа за 57 одсто, док је у односу на друго тромјесечје лани мања за 38,9 одсто.

Милић каже да је тренутно раст вриједности грађевинских радова и даље недовољан да би се могло рећи да је овај сектор изашао из кризе.

- Од почетка економске кризе евидентан је константан пад грађевинске активности у РС. Чињеница да се пад наставља у пуној сезони говори у прилог томе да ситуација у овом сектору и даље није нимало охрабрујућа - рекао је Милић.

Додаје да је, с обзиром на то да је грађевинарство један од индикатора општег стања у економији, јасно да се криза из РС још није повукла.

- Грађевинарство је сектор који први осјети све могуће турбуленције, које се послије преносе и на остале гране - нагласио је Милић.

У предузећима из РС која раде у Њемачкој кажу да се у другом кварталу осјећа благо повећање обима посла, док је у односу на прошлу годину ситуација иста.

Радници

Према подацима Завода за статистику РС просјечан број запослених у иностранству у области грађевинарства у другом тромјесечју ове године у односу на претходни квартал већи је за 14 одсто.

- У односу на друго тромјесечје 2009. године број радника је мањи за 9,3 одсто, док је у односу на просјечан број радника из прошле године мањи за 13 одсто - наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана