Кредитне преваре биће санкционисане

Марина Чигоја
Кредитне преваре биће санкционисане

БAЊAЛУКA - Ниједна финансијска институција не може бити ослобођена одговорности, ако је било фалсификовања докумената или било којих других превара приликом подизања кредита, те не треба одустајати од категорије јемства.

Рекао је ово јуче министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић након што је Народна скупштина РС усвојила Извјештај о стању у банкарском систему РС у прошлој години.

Истакао је да је недвосмислен став Владе РС и Aгенције за банкарство РС да се сви појединачни случајеви казне, ако се утврди да је неко од жираната или дужника био преварен.

- Немамо никакве резерве да се такви случајеви санкционишу и процесуирају надлежним органима, али ослобађање јемаца од обавезе које су преузели потписивањем уговора изазвало би додатне проблеме - казао је Џомбић и додао да би ослобађањем јемаца њихових обавеза банке ушле у губитке и биле би приморане да престану да дају кредите оним клијентима који то заслужују.

Директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац образлажући Извјештај рекла је да је банкарски сектор РС лани био стабилан и ликвидан.

- Девет банака прошле године остварило је укупну нето добит од 21,7 милиона, једна банка имала је губитак од 4,3 милиона, а још једна банка је исказала губитак послије плаћања пореза од 0,3 милиона марака - рекла је Ињац и додала да је око 2.500 жираната враћало кредите умјесто дужника у микрокредитним организацијама. Тај број у банкама био је скоро 1.500.

Посланик ДНС-а Споменка Стевановић питала је шта Aгенција за банкарство РС намјерава да уради с циљем заштите преварених жиранта уз учешће службеника банака и микрокредитних организација.

Предсједник НСРС Игор Радојичић прекинуо је 38. редовну сједницу парламента РС, а њен наставак заказао за почетак септембра.

Рудник "Миљевина"

НСРС усвојила је и информацију о приватизацији државног капитала у Aкционарском друштву Нови рудник мрког угља "Миљевина" Фоча, чији је купац фочанско Предузеће за унутрашњу и спољну трговину, транспорт, туризам, занатство и личне услуге "Павгорд". Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Славица Богдановић рекла је да је "Павгорд" понудио купопродајну цијену за акције државног капитала од шест милиона, инвестиције у опрему и осталу инфраструктуру током три године послије преузимања Рудника од десет милиона марака, те преузимање постојећих и запошљавање 100 нових радника у периоду инвестирања.

Плата

Славица Ињац је рекла да су плате запослених у Aгенцији за банкарство РС пословна тајна и да зато нису наведене у Извјештају о пословању Aгенције. Казала је да је плата директора Aгенције прошле године била "нешто испод 5.000 марака".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана