Компанија Дајтек гради фабрику у Нишу

Глас Српске
Компанија Дајтек гради фабрику у Нишу

НИШ - Министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић и градоначелник Ниша Милош Симовић потписали су јуче споразум са предсједником италијанске компаније "Дајтек" Ђулијаном Зуком о отварању нове фабрике у Нишу, у којој ће посао добити 400 радника.

Изградња 12 милиона евра вриједне фабрике у индустријској зони Међурово у Нишу требало би да почне у септембру, а радови би требало да буду завршени до половине сљедеће године.

Динкић је рекао да је доласком "Дајтека" Ниш добио првог италијанског инвеститора и да је ово први пут да ће један "Фијатов" добављач имати производњу ван Крагујевца.

- Послије споразума које смо потписали са јужнокорејанском "Јуром" и италијанским "Дајтеком", посао у Нишу добиће 2.000 људи - рекао је Динкић и додао да је "Дајтек" први инвеститор у Србији који ће од Владе добити 10.000 евра по новозапосленом раднику.

Предсједник "Дајтека" Ђулијано Зуко прецизирао је да ће годишња производња нишке фабрике износити од 30 до 35 милиона евра.

- "Дајтек" има фабрике по цијелом свијету, али ријетки су случајеви да наиђемо на овакву сарадњу, какву смо остварили са Владом Србије и градом Нишом - рекао је Зуко.

Компанија "Дајтек"  из Торина има седам фабрика широм свијета и годишњи приход од 270 милиона евра.

Из фабрике у Нишу снабдијеваће се клијенти "Дајтека" као што су "Мерцедес", "Рено", "Џенерал моторс" и "Фијат", а највећи дио компоненти ће се директно извозити, док ће 40 одсто производње из Ниша ићи у крагујевачку фабрику "Фијат аутомобили Србија". 

Преговори

Млађан Динкић је рекао да је циљ Владе да настави са довођењем иностраних компанија у Србију, а посебно оних из области аутомобилске индустрије и електронике.

- Тренутно преговарамо са 25 компанија из области ауто-индустрије, а у Ниш смо већ довели две компаније - рекао је Динкић.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана