Јужни ток у Србији из Зајечара

Глас Српске
Јужни ток у Србији из Зајечара

МОСКВA - Гасовод "Јужни ток" на српску територију требало би да уђе недалеко од Зајечара, саопштено је у петак из руског гасног гиганта "Гаспрома", пренијеле су агенције.

У "Гаспрому" искључују могућност да се Русија у посљедњем тренутку предомисли и одустане од изградње тог гасовода.

- Још се разматрају само варијанте тачке изласка гасовода из Србије, а коначна маршрута биће одређена по изради студије о техничко-економској оправданости српске дионице, која би, по плану, требало да буде завршена у четвртом тромјесечју ове године - наводи се у саопштењу "Гаспрома".

Додају да су до сада успјешно рјешавана сва питања у вези са реализацијом пројекта у Србији, те да не постоје несугласице о варијанти трасе "Јужног тока" преко српске територије.

Прије неколико дана предсједник Србије Борис Тадић потврдио је за Б92 да је са премијером Бугарске Борисом Бојковим разговарао о могућем уласку "Јужног тока" у Србију код Димитровграда, као и о заједничком наступу према Русима како би "Гаспром" пристао на промјену трасе "Јужног тока".

Коментаришући информације да ће изградња прве фазе пројекта почети до краја 2011. године, у "Гаспрому" указују да никада нису саопштили намјеру да покрену изградњу идуће године и наглашавају да је почетак реализације "Јужног тока" планиран за 2013. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана