Јужни ток у Србији из Димитровграда

Глас Српске
Јужни ток у Србији из Димитровграда

БЕОГРAД - Србија ће се залагати за то да се на гасовод "Јужни ток" прикључи у Димитровграду, јер је то повољније рјешење, рекао је за Б92 предсједник Србије Борис Тадић.

Он је потврдио да је о траси "Јужног тока" преговарао са бугарским премијером Бојком Борисовим.

Тадић је додао да су још увијек у игри и Димиртровград и Зајечар као мјеста уласка гасовода и прецизирао да ако буде одлучено да гасовод уђе у Зајечару неће бити запостављена јужна Србија, јер се њена гасификација наставља.

Московски лист "Комерсант" објавио је у чланку под називом "Јужни ток, заобилазећи Гаспром" да су се упркос противљењу "Гаспорма", српски предсједник Борис Тадић и премијер Бугарске Бојко Борисов договорили да "Јужни ток" из Бугарске уђе у Србију у Димитровграду.

"Комерсант" наводи да је Београд од самог почетка био заинтересован за такву трасу, али да није могао да убиједи "Гаспром", те да је покушао да издејствује своје преко Софије, која је донедавно уцјењивала Москву неуласком у "Јужни ток".

- Српско-бугарски договор око "Јужног тока" само се на први поглед тиче само те двије земље. У суштини, он се тиче свих кључних учесника пројекта, и прије свега "Гаспрома" - наводи московски лист.

"Комерсант" додаје, позивајући се на српске изворе, да иако траса гасовода кроз Србију није коначно утврђена, између Москве и Београда постоји прелиминарни договор да гасовод уђе у Србију око Зајечара. На томе је, како наводи лист, инсистирао управо "Гаспром", сматрајући да је то јефтинија варијанта.
Београд је с друге стране више заинтересован за улазак око Димитровграда, јер би тада гасовод пролазио кроз цијелу територију Србије, док би "зајечарском варијантом" био "одсјечен" цијели југ Србије, заједно са Нишом.

Шеф Гасне асоцијације Србије Војислав Вулетић казао је "Комерсанту" да Бугарска има адуте које Србија нема.

Договор

Московски "Комерсант" наводи да у "Гаспрому" српско-бугарски договор "није остао непримијећен, али да није изазвао посебну забринутост".

- Коначна траса гасовода "Јужни ток" биће утврђена техничко-економским основама - рекли су "Комерсанту" у руској компанији додајући да те основе разрађује управо "Гаспром".

Тиме, у "Гаспрому", по свему судећи, полазе од тога да остали учесници "Јужног тока" могу да се договарају између себе о било чему, али да посљедња ријеч у избору трасе свеједно остаје на руском монополисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана