Јосип Невјестић: Штедња грађана 6,1 милијарду КМ

Марина Чигоја
Јосип Невјестић: Штедња грађана 6,1 милијарду КМ

Штедња грађана код осигураних банака у БиХ у првих шест мјесеци ове године износила је 6,1 милијарду и повећана је за 7,5 одсто у односу на крај 2009. године, када је износила 5,7 милијарди марака.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" директор Aгенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић.

- Повећање штедње указује на то да грађани БиХ вјерују у банкарски систем и у концепт осигурања депозита. Aко привредне активности буду ишле узлазном путањом и у идућем периоду очекујемо раст штедње. Упркос кризи, банке су сигурне и ликвидне - казао је Невјестић.

* ГЛAС: Колико тренутно износе укупни депозити у БиХ и за колико су повећани у односу на исти период лани?

НЕВЈЕСТИЋ: Укупни депозити код осигураних банака у БиХ у првој половини ове године износили су 15,08 милијарди марака и повећани су за 0,7 одсто у односу на крај 2009. године, када су износили 14,98 милијарди марака. У односу на исти период прошле године депозити су повећани за три одсто.

* ГЛAС: За колико је повећана штедња грађана ове године?

НЕВЈЕСТИЋ: Штедња грађана код осигураних банака у БиХ закључно са 30. јуном износила је 6,1 милијарди и повећана је за 7,5 одсто у односу на крај 2009. године, када је износила 5,7 милијарди марака. Aко привредне активности буду ишле узлазном путањом и у будућем периоду очекујем раст штедње. Упркос кризи банке су сигурне и ликвидне.

* ГЛAС: Колико је повећање лимита осигураног депозита допринијело сигурности депозита у банкама?

НЕВЈЕСТИЋ: Значајно је да је упркос тешкој години, дошло до повећања депозита, првенствено штедње грађана. Управни одбор Aгенције за осигурање депозита БиХ је 1. априла донио Одлуку о повећању лимита осигураног износа са 20.000 на 35.000 марака. Политика Aгенције је да се ниво осигураног депозита повећава постепено у складу са могућностима Aгенције и у смислу одговорног вођења програма осигурања депозита. Подаци о штедњи грађана указују да грађани БиХ вјерују у банкарски систем и у концепт осигурања депозита. То је основни разлог због којег ћемо и даље наставити са развојем система осигурања депозита и са наше стране учинити банкарски систем још сигурнијим.   

* ГЛAС: Како оцјењујете тренутно стање у банкарском сектору БиХ?

НЕВЈЕСТИЋ: Свјетска економска криза је имала снажан утицај на БиХ, па самим тим и на њен банкарски систем. Банке су у периоду прије економске кризе имале позитивну путању развоја, а кредитна експанзија донијела им је и значајан профит. Економска криза је допринијела да тренутно стање у банкарском систему буде другачије. Банке су веома конзервативне у пласирању нових  кредита, јер није једноставно ни доћи до нових извора финансирања, а кредити који су већ одобрени се значајним дијелом не враћају. Све ово директно утиче и на лошију профитабилност банака. Међутим, охрабрује чињеница да су банке у БиХ ликвидне и да могу да одговоре на захтјеве својих клијената. У тренутном економском окружењу сматрамо да је ликвидност банака и сигурност коју оне обезбјеђују, много важнија од самог проблема профитабилности са којима се сусрећу и коју ће у неком будућем периоду, надамо се, превазићи. Штедња грађана са 220 милиона марака у осигураним банкама, од 2001. године порасла је на 6,1 милијарду, колико износи данас. Једина стагнација забиљежена је у посљедњем кварталу 2008. године, када је за 30 дана из банака повучено око 800 милиона марака депозита.

Чланице

* ГЛAС: Колико банака се налази у систему осигурања депозита?

НЕВЈЕСТИЋ: У програму осигурања депозита БиХ тренутно је укључено 25 банака. Почетком године у систем је примљена банка која до тада није могла аплицирати, јер је дотадашњи Закон о осигурању депозита захтијевао да банка, да би се осигурала, мора да има најмање 90 одсто приватног капитала. У сљедећем периоду планирамо да у чланство примимо још двије или три банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана