Јен све јачи у односу на долар

Глас Српске
Јен све јачи у односу на долар

ЛОНДОН - Јапански јен је благо напредовао према долару и тренутно вриједи, у односу на америчког такмаца, највише у минулих безмало 15 година, јавио је Танјуг.

Неки тржишни експерти, на чије мишљење се, позива британска агенција Ројтерс, сматрају да треба сачекати крај љета да би се добила "јаснија слика" о кретањима у свјетској привреди и на основу тога одредио даљи смјер  дјеловања у текућим пословима на ефектним берзама.

Јапанска централна банка (BOJ) сада, према тумачењу неких стручњака у Токију, нема јасно утврђен даљи правац акције за рјешавање све јачих дефлаторних притисака, али о томе би требало да разговарају челници централне банке и владе.

Влада Јапана требала би, ускоро да прецизира правац даљег дјеловања јапанских монетарних власти, у ситуацији кад је дефлација све израженија, а извоз отежан усљед прејаког јена.

Долар је, иначе, у петак вриједио 85,39 јена и тај курс је сасвим близу 15-годишњег минимума "американца" према "јапанцу", од 84,72 који је остварен прошле седмице.

Слабљење долара према јену током протеклих неколико седмица доводи се у везу и са падом прихода на америчке државне обвезнице, након забрињавајућих података о успоравању привредног раста у СAД.

- Сви мисле да ће се још увећати ниво пада долара према јену - изјавио је менаџер једне осигуравајуће компаније у Токију, Цутому Сома.

Он и неки други стручњаци сматрају да, за сада, јачи пад долара спречава страх од тржишне интервенције BOJ-а, али и забринутост да би додатне мјере за додатно ублажавање монетарне политике у Јапану могле да подстакну масовнију продају америчке валуте на тржишту.

Евро је углавном стагнирао око раније достигнутог курса према америчком такмацу, али се у једном тренутку "спустио" испод важне психолошке границе од 1,28 долара.

Индекси

Свјетски индекс акција - MSCI - којим се исказује просјечан ниво цијена дионица у 23 најразвијеније економије - ослабио је око пола процента, а исто толико је опао и Паневропски индикатор - FTSEurofirst 300.

Мањи пад имао је и Сток јуроп 600 индекс нафтних и гасних компанија, док је јапански Никеи показатељ "склизнуо" осетније - око два процента - јер су се нови, лошији од очекиваних, показатељи о стању америчке економије, одмах негативно одразили на јапанско тржиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана