Јапанци спријечили већи пад долара

Глас Српске
Јапанци спријечили већи пад долара

ЊУЈОРК - Долар би пао и на нижи ниво да крајем прошле седмице Јапан није поново интервенисао на тржишту како би обуздао узлет своје валуте јена, пренијеле су агенције.

На свјетским тржиштима новца долар се нашао под притиском пошто је америчка Централна банка Фед најавила могућност додатног лабављења монетарне политике. Сам Јапан је спријечио јачање јена према америчкој валути.

Доларов индекс који показује вриједност америчке у односу на шест најважнијих свјетских валута пао је 1,96 одсто, па сада износи 79,28 бодова, што је најнижи ниво од фебруара.

При томе је према евру ослабио 3,43 одсто, па је курс европске валуте скочио на 1,3490 долара, највиши ниво у посљедњих пет мјесеци. У односу на јен долар је пао 1,80 одсто, па сада износи 84,20 јена. Евро је ојачао према јапанској валути за 1,41 одсто, па је његов курс досегнуо 113,60 јена.

Aмеричка централна банка Фед поручила је "да је спремна на додатно прилагођавање буде ли потребна подршка привредном опоравку СAД", што значи да би могла додатно ојачати ликвидност како би подстакла раст. Због тога се курс евра врло брзо пробио на ниво изнад 1,34 долара упркос лошим макроекономским показатељима из еврозоне.

Наиме, прошле седмице објављено је да је ирска привреда у другом тромјесечју пала за 1,2 одсто у поређењу с првим кварталом, када је та земља искорачила из рецесије. Улагаче је разочарао и податак да је раст у 16-чланој зони јединствене европске валуте у септембру пао на најнижи ниво у седам мјесеци, уз најснажнији пад индекса менаџера набаве (PMI) од почетка глобалне финансијске кризе.

Тај је индекс уједно показао да је Њемачка забиљежила посебно снажно успоравање те је њен укупни индекс за производни и услужни сектор прошлог мјесеца потонуо на 53,8 бодова, са 56,2 бода у августу.

- Тржиште је разочарано извјештајем о PMI, које је бацило сумњу на опоравак привреда земаља ЕУ - каже економиста из Unicreditа Роберт Миалић.

Интервенција

По новинској агенцији Kyodo, која се позива на тржишне изворе, јапанска централна банка у петак је поновно продавала јене. У покушају да зауставе снажан узлет јена, јапанске монетарне власти већ су куповале доларе 15. септембра, продавши том приликом између 1.700 и 1.900 милијарди јена.

Била је то прва интервенција Токија на валутним тржиштима од марта 2004. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана