Извоз намјештаја донио 90 милиона КМ

Маријана Миљић
Извоз намјештаја донио 90 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Повећана производња шумских сортимената, која у августу ове године биљежи раст од 22 одсто у односу на исти мјесец лани, омогућила је и обимнију производњу намјештаја, којег је ове године извезено за 90 милиона марака, рекао је секретар Удружења дрвопрерађивача у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник.

Он каже да се од 2005. године биљежи раст вриједности извоза намјештаја.

- Прије 2005. године просјечно се годишње извозио намјештај за 40 милиона до 50 милиона марака. Ове године на инострано тржиште пласиран је намјештај вриједан 90 милиона марака - рекао је Шиник.

Највећи купци производа од дрвета из Републике Српске су, додаје Шиник, Србија, Италија, Њемачка, Словенија, Aустрија, Швајцарска и Хрватска.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, производња сортимената за осам мјесеци ове године у односу на исти период 2009. године већа је за 2,2 одсто, док је продаја у истом периоду већа за 4,1 одсто.

- Продаја дрвних сортимената у августу ове године већа је за 23,9 одсто у односу на исти период лани - подаци су Завода.

Шиник каже да је повећана потражња за трупцима из Српске на иностраном тржишту подстакла домаће произвођаче на обимнију производњу.

- Тренутно се у већем обиму производе трупци за резање четинара и лишћара - рекао је Шиник и додао да дрвна индустрија у Српској све мање зависи од увоза и једна је од ријетких грана привреде која има добар спољнотрговински биланс.

Увоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, на домаће тржиште ове године увезен је намјештај вриједан 35,5 милиона марака.

- Највише се увозио намјештај за опремање станова и кућа, те канцеларијски намјештај, а највише се увозило из Италије, Њемачке, Словеније и Хрватске - подаци су Управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана