Италијани не желе Фијат у Србији

Глас Српске
Италијани не желе Фијат у Србији

МИЛAН - Италијанска влада оштро се противи одлуци "Фијата" да се нови модел аутомобила ове фирме производи у Србији умјесто у Италији, изјавило је у петак више италијанских министара.

Министар за европска питања Италије Aндреа Ронки казао је да ће се Влада успротивити одлуци "Фијата" да производњу новог модела аутомобила премјести из фабрике Мирафјори у Србију, пренијеле су агенције.

И италијански министар рада Маурицио Сакони затражио је од руководства "Фијата" и синдиката запослених да се поново састану поводом плана компаније за измјештање дијела производње из Италије.

Предсједник "Фијата" Серђо Маркијоне најавио је да ће ова компанија производњу нових модела "фијат идеја" и "ланча муза" пребацити у Србију.  Маркијоне је објаснио да би примјена плана за оживљавање производње у Италији трајала дуже због тензија са синдикатима.
Потпредсједник Привредне коморе за извоз Aдолфо Урсо оцијенио је "Фијатове" намјере да производи нови модел аутомобила у Србији као "неприличне" и позвао на обнављање преговора.
Министар правде Роберто Калдероли рекао је да нико не може да користи државну помоћ, убире профит "и да затим оде а да не плати рачун".

Самостални синдикат фабрике аутомобила у Крагујевцу изразио је чуђење због бурне реакције у италијанској јавности око најаве производње нових модела "Фијатових" возила у Србији.

Предсједник синдиката крагујевачке фабрике Зоран Михајловић каже да не разумије толико изненађење у Италији "када се већ двије и по године најављује почетак производње нових "Фијатових" возила у Крагујевцу".

- Хале су празне, ми још нисмо видели нову опрему за нове моделе, па тек када се то догоди бићемо уверени у намере "Фијатових" менаџера о производњи нових модела и запошљавању радника - рекао је Михајловић и додао да је информација о производњи нових модела у Крагујевцу до сада већ три пута мијењана.

Енергетски блок

У "Фијатовој" фабрици аутомобила у Крагујевцу је постављен камен темељац за енергетски блок, чија ће изградња коштати 70 милиона евра. Ради се о центру одакле ће се "Фијатова" фабрика аутомобила снабдијевати свим потребним енергентима, топлотном енергијом, гасом и деминерализованом водом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана