Истраживања нафте у РС почињу ове године

Марина Чигоја
Истраживања нафте у РС почињу ове године

БAЊAЛУКA - Истраживања налазишта нафте у Републици Српској, која ће радити заједничко предузеће Нафтне индустрије Србије (НИС) и руске компаније "Њефтегазинкор" почеће ове, а завршити 2013. године, послије чега се очекује подношење захтјева за додјелу концесије за експлоатацију.

Потврдила је ово "Гласу Српске" портпарол Министарства индустрије, енергетике и рударства РС Aлександра Вукашиновић.

Она је казала да би у случају добрих резултата истраживања, експлоатација нафте и гаса у Републици Српској могла да почне већ 2014. године.

- Максимална количина производње на налазиштима биће достигнута до 2020. године и требало би да износи до милион тона годишње - казала је Вукашиновић и нагласила да ће се налазишта нафте у Српској истраживати на четири локације у три басена и то у посавском, тузланском и лопарском.

Вукашиновић је истакла да недавно потписани Меморандум о сарадњи НИС-а и "Њефтегазинкора" представља искорак на пољу коришћења енергетских ресурса којима располаже Република Српска, а који ће допринијети јачој енергетској сигурности и независности РС.   

Додала је да ће инвестиције у геолошко-истраживачке радове у почетној фази износити око 20 милиона долара, те да ће укупна вриједност пројекта бити од 130 до 150 милиона долара, што ће зависити од резултата истраживања.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС подсјећају да су на подручју БиХ од 1973. до 1991. године рађена обимна нафтно-геолошка истраживања у два одвојена пројекта, односно у пројекту сјеверна Босна и пројекту Динариди. На основу првог пројекта урађен је и елаборат о класификацији и категоризацији резерви нафте, кондензата и природних гасова подручја сјеверне Босне, који је потврдио да резерве сјеверног дијела РС износе 55,14 милиона барела нафте.

Република Српска не располаже сопственим изворима нафте, коју у потпуности увози, а тренутни капацитет прераде Рафинерије нафте Брод износи 1,2 милиона тона сирове нафте годишње.  Са том количином рафинеријски капацитети могу да задовоље око 80 одсто тржишта БиХ. 

Из Министарства додају да је у Рафинерији у току реконструкција постројења, а по завршетку инвестиција прерађивачки капацитети Рафинерије достићи ће максималних 4,2 милиона тона сирове нафте.    

Заједничко предузеће

Aлександра Вукашиновић је подсјетила да су 16. јула руководство НИС-а и "Њефтегазинкора", који је и већински власник Рафинерије нафте Брод, у Бањалуци основале заједничко предузеће за истраживање и производњу нафте у РС, чије је сједиште у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана